dolda ny logga mindre

Sabuni vill ta över Liberalerna

Sabuni vill ta över Liberalerna

Stina Stjernkvist/TT Nyamko Sabuni kandiderar som L-ledare. Arkivbild.
Stina Stjernkvist/TT Nyamko Sabuni kandiderar som L-ledare. Arkivbild.

Politik TT
Den före detta ministern Nyamko Sabuni (L) kandiderar som partiledare i Liberalerna.

Hon vill fullfölja januariavtalet, men vill att L omprövar samarbetet med S inför valet 2022.

Många av de liberaler som varit kritiska till partiets samarbete med den rödgröna regeringen vill se Sabuni som partiledare. Hon har tidigare uttryckt intresse för jobbet.

På torsdagen lanserade hon sin kandidatur officiellt. Lanseringen är välregisserad. I en lång debattartikel i Liberalernas tidning NU beskriver Sabuni hur hon ser på det krisdrabbade partiets framtid och möjligheter.
I en video på Facebook förklarar Sabuni att hon nu sagt upp sig från sitt nuvarande jobb som hållbarhetsdirektör på teknikkonsultföretaget ÅF.
Nyamko Sabuni har också kallat till pressträff i samband med ett studiebesök hon gör bland nystartade företag i centrala Stockholm.

Partiledarkandidaten har dessutom gjort långa intervjuer med tidskrifterna Kvartal och Fokus som nu publiceras.

Vill fullfölja avtalet
I debattartikeln i Nu tar Sabuni upp den fråga som skapat stor splittring i partiet: samarbetet med den S-ledda regeringen och det så kallade januariavtalet.

Hon uppger att hon vill fullfölja januariavtalet under denna mandatperiod. "Man ska kunna lita på Liberalerna", skriver Sabuni.
Hon tillägger dock att genomförandet av januariavtalet gör det viktigare att "klargöra våra ideologiska rötter och vår långsiktiga hemvist på den icke-socialistiska sidan".

Sabuni vill att L när valet 2022 närmar inleder en process kring vilket besked man ska ge väljarna i regeringsfrågan.

"Målet måste vara att en sådan process ska ge ett tydligt och enigt besked", skriver hon.

"Realistisk migrationspolitik"
Nyamko Sabuni gjorde kometkarriär i Liberalerna innan hon hoppade av partipolitiken och inledde en karriär i näringslivet.

Hon var integrationsminister i Reinfeldts första Alliansregering och blev sedan jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.
Sabuni har varit starkt engagerad i integrationsfrågor och ökad jämställdhet, framförallt vad gäller nyanlända kvinnor, hedersförtryck och våldsbejakande extremism.

Hon ser integration som en fortsatt viktig profilfråga för L.
I debattartikeln skriver Sabuni dessutom att hon vill att L ska driva en migrationspolitik som är "solidarisk men samtidigt realistisk". Hon tycker inte att Sverige kan låta som att vi på egen hand kan ta kan ta ansvar för alla världens flyktingar.

Sabuni tycker även att partiet kan profilera sig mer i miljöfrågor. Hon vill göra L till ett "möjligheternas miljöparti", som har en teknikoptimistisk grundsyn, förmår tänka globalt och ser möjligheterna i det svenska näringslivet.

Ordning i klassrummet
Partiledarkandidarten vill också att partiet breddar sig i sin traditionella profilfråga om utbildning och inte bara talar om skolan och högskolan, utan även kultur och folkbildning.

Sabuni betona dock, precis som nuvarande partiledning, att lärarna ska känna att de har mandat och auktoritet att styra sina klassrum.
"Den kultur som vuxit fram på sina håll och som innebär att varje tillsägelse ses som en kränkning måste stoppas", skriver hon.

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) är en av dem som propagerat för Nyamko Sabuni som ny partiledare. Hon välkomnar dagens besked.
Detta är väldigt bra eftersom hon är tydlig med stor erfarenhet av både riksdags- och regeringsarbete, säger hon till TT.

Hoppas på fler
Liberalerna i det viktiga partidistriktet Stockholms län har fört fram andra förslag på partiledare än Sabuni: EU-kommissionär Cecilia Malmström, partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander, och Sveriges ambassadör och förre integrationsministern Erik Ullenhag.
Partidistriktets ordförande Anna-Lena Johansson säger att det är väntat att Sabuni kandiderar.

Hon har varit ute på turné i landet nu och pratat bra. Jag tycker att det är bra att hon träder fram, och jag hoppas att det blir fler som träder fram och kan kandidera, säger hon.

Fakta: Nyamko Sabuni
TT
Nyamko Sabuni, född 1969, valdes in i riksdagen 2002 för Folkpartiet (numera Liberalerna). Hon blev statsråd i Fredrik Reinfeldts borgerliga regering efter valet 2006, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.

Sabuni lämnade regeringen på egen begäran i januari 2013, och därmed lämnade hon också sin riksdagsplats. Därefter har hon bland annat grundat en kommunikationsbyrå samt suttit i teknikkonsultföretaget ÅF:s ledning.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter