dolda ny logga mindre

President al-Sisi kan få mer makt i Egypten

President al-Sisi kan få mer makt i Egypten

Amr Nabil/TT/AP En affisch på president Abd al-Fattah al-Sisi från "ja"-sidan. Arkivbild.

Egypten TT-AFP-Reuters
I dag hålls en folkomröstning i Egypten som avgör om presidenten al-Sisi ska få mer makt. Människorättsgrupper är kritiska men al-Sisi beskriver sig som "den stabila ledaren i en turbulent region".

Egyptens sittande president Abd al-Fattah al-Sisi kan komma att sitta kvar vid makten fram till 2030. Det är ett av lagförslagen som kan gå igenom om invånarna i Egypten röstar ja till ändringar i konstitutionen. En tre dagars folkomröstning med start på lördagen hålls i landet.
De senaste veckorna har gator tapetserats med "ja"-sidans kampanj med ett budskap till invånarna att "göra rätt".

Blockerat "nej"-sidan
63-åriga Ramez Raouf är kritisk till att presidenttiden kan komma att förlängas – men i folkomröstningen kommer han att rösta "ja".

- För att militären kommer att skydda de civila och det är viktigt för mig, säger han till AFP.

Nej-kampanjen, som främst drivits från egyptier utomlands och via internet, har begränsats i Egypten. Myndigheter har blockerat över 30 000 hemsidor i ett försök att minska tillgängligheten till en kampanjsida som samlat in närmare 250 000 signaturer mot lagförändringarna.

Kan stärka sin position
Lagförslagen skulle också innebära att militären kan komma att få större inflytande över landets politik och ge presidenten större makt över rättsväsendet.

De som stödjer lagförändringarna som skulle ge al-Sisi mer makt anser att han har "stabiliserat" Egypten. De uppger att han behöver mer tid för att slutföra viktiga ekonomiska reformer. Kritiker å andra sidan hävdar att om lagförslaget går igenom kommer det begränsa utrymmet för oliktänkande i landet.

Människorättsgrupper kritiserar
Lagförslagen som det nu ska röstas om har fått kritik från människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch som sagt att de "institutionaliserar" ett auktoritärt system.
al-Sisi vann presidentvalet efter att Muhammed Morsi störtades 2013. Han nuvarande mandatperiod går ut år 2022.
Beri Zangana/TT

Egypten röstar om förändringar i konstitutionen:
TT
Med start på lördagen håller Egypten en folkomröstning som pågår under tre dagar. Där ska det röstas om förändringar i konstitutionen.
Det handlar dels om en förändring i artikel 140 som innebär att mandatperioden för presidenten förlängs från fyra år till sex år. Går förslaget igenom innebär det att al-Sisis nuvarande mandatperiod förlängs samtidigt som han kan ställa upp i presidentvalet för en tredje mandatperiod år 2024.

Förändringen i artikel 200 handlar om att stärka militärens roll vilket kan komma att ge den större inflytande över landets politik och presidenten större makt över rättsväsendet.

Det är ett al-Sisi-vänligt block i parlamentet som ligger bakom initiativet och förslagen godkändes av 531 av 596 parlamentsledamöter. Bara 22 ledamöter röstade nej till förslagen.
Källa: Reuters

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter