dolda ny logga mindre

Försenad hjältekung intar sin plats

Försenad hjältekung intar sin plats

Louisa Goulimaki/AFP/TT Ryttarstatyn av Alexander den store har avtäckts i Aten, 27 år efter att den grekiska huvudstaden köpte in konstverket.

GreklandTT-AFP
Tjugosju år försenad är han så på plats i centrala Aten – Alexander den store. Greklands första staty av den antika hjältekungen har rests på ett torg mittemot Lord Byron.

Enligt staden fullbordades den 3,5 meter höga ryttarstatyn i brons 1972 och inköptes av Aten 1992. Men vid den tiden var Grekland indraget i en infekterad namnstrid med den forna jugoslaviska republiken Makedonien.

Nu har tvisten lösts och Makedonien heter numera Nordmakedonien, för att inte förväxlas med den grekiska regionen Makedonien där Alexander den store föddes. Skopje har dessutom döpt om en flygplats och en motorväg som den tidigare nationalistregeringen i landet uppkallade efter Alexander den store.

Atens borgmästare Giorgos Kaminos försäkrar dock att förseningen inte har något med namnstriden att göra. I stället handlar det om byråkratiskt krångel och oenighet om placeringen, säger han.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter