dolda ny logga mindre

Risken för skogsbränder sprider sig

Risken för skogsbränder sprider sig

John Locher Risken för skogsbränder ökar i och med det soliga vårvädret. Arkivbild.
John Locher Risken för skogsbränder ökar i och med det soliga vårvädret. Arkivbild.

Brand TT
Skogs- och gräsbränder härjar runtom i södra Sverige.
Nu fortsätter solen gassa – och brandriskzonen kan vidgas, enligt SMHI.


Fjolårsgräs och torka i skog och mark. Sedan vårvärmen intagit södra delarna av Sverige – och knappt något regn har fallit – har bränderna avlöst varandra.

På söndagen bröt en kraftig skogsbrand ut på Ramsö i Karlskrona skärgård.

- Det är ett kalhygge och en nyplantering med granplantor som brunnit, ett område på 200 gånger 300 meter. Det var risk att det skulle sprida sig, men det ser ut som om vi har fått kontroll över det, säger Torbjörn Svensson, insatsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge.

Många brandvarningar
SMHI har utfärdat varningar för gräs- och skogsbränder för i stort sett hela Götaland och Svealand.

- Det är torrt överallt i de här områdena. I södra Sverige är det inte direkt något regn på gång, så brandrisken kommer att kvarstå ytterligare några dagar och kan sprida sig upp norröver när snön försvinner, säger Maria Svedestig, meteorolog vid SMHI.

På onsdag drar ett regnområde in och dämpar brandrisken. Åtminstone tillfälligt. Nederbörden ser ut att bli måttlig och varm luft följer efter söderifrån.

25 grader varmt
- Det blir runt 20 grader i Götaland och södra Svealand och på fredagen säger prognosen att det kan bli upp mot 25 grader i Götaland, säger Maria Svedestig.

Risken för gräsbränder minskar när gräset väl börjar växa. Men ju längre det torra och varma vädret fortsätter, ju större blir risken för skogsbränder.

- Risken vidgas norrut. Skogsbrandsrisken kommer upp över Sörmland och upp mot Mälardalen under dagarna som kommer, säger Maria Svedestig vid SMHI.

Etiketter: smhi risk skogsbränder

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter