dolda ny logga mindre

Misstänkt bombfabrik hittad i Sri Lanka

Misstänkt bombfabrik hittad i Sri Lanka

Manish Swarup/AP/TT Poliser patrullerar i Sri Lankas största stad Colombo.
Manish Swarup/AP/TT Poliser patrullerar i Sri Lankas största stad Colombo.

Sri Lanka TT
Skottlossning bröt ut i östra Sri Lanka när säkerhetsstyrkor gjorde ett tillslag mot en misstänkt bombfabrik på fredagen.
Den man som är huvudmisstänkt för attackerna mot kyrkor och hotell har identifierats, och platsen för den videoinspelning som IS publicerade kort efter dåden har hittats.


Säkerhetsstyrkorna besköts vid ett tillslag mot en plats i staden Ampara Sainthamaruthu, söder om Batticaloa, där bomber tros ha tillverkats. Men det finns inga uppgifter om att någon i säkerhetsstyrkan skadats. En talesperson för militären säger att en explosion hördes i området och att skottlossningen inleddes när soldater skulle undersöka platsen, rapporterar Sky News.

Bilder från bombfabriken visar vad som ser ut som delar av sprängladdningar.

Enligt lokala medier har flera explosioner hörts från i staden, rapporterar flera medier. Den uppgiften har dock inte bekräftats. Säkerhetstjänsten har varnat för nya bombattentat och muslimer har flytt sina hem av rädsla för hämndattacker.

Huvudmisstänkt död
Mohamad Zahran Hashim, en lokal extremist som uppges ha varit en av huvudpersonerna bakom attackerna i Sri Lanka, dog när han och en annan man utlöste sina självmordsbomber på ett hotell under påskhelgen, meddelar president Maithripala Sirisena.

Hashim, som använt flera alias, har identifierats genom dna-tester från ett huvud som hittades på hotellet.

- Underrättelsetjänsten har berättat för mig att Zahran dödades under attacken mot hotellet Shangri-La, säger Sirisena under en pressträff enligt nyhetsbyrån AFP.

Hashim grundade den islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ), som pekas ut som en av grupperna bakom dåden. Han medverkade också i en video som IS släppte när terrorrörelsen tog på sig attentaten.

På fredagen hittades platsen där videon – som visar självmordsbombarna svära en trohetsed till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi – tros ha spelats in. Polisen skriver i ett uttalande att de uniformer och den IS-flagga som syns i videon beslagtagits, rapporterar AFP.

Söker IS-anhängare
Runt 10 000 soldater är utspridda över Sri Lanka för att höja säkerheten kring kyrkor och moskéer och för att hjälpa till i polisens sökande efter personer som misstänks för påskhelgens dödliga attacker. 76 personer har fängslats efter bombdåden.

Enligt president Sirisena söker polisen efter ytterligare 140 personer med kopplingar till terrorrörelsen IS som uppger sig ligga bakom attacken.
Polisen avser att gripa dem, säger Sirisena enligt nyhetsbyrån Reuters.
Indien varnade för attackerna innan de genomfördes, men informationen nådde aldrig regeringen och myndigheterna misslyckades med att förhindra dem. Presidenten har efter debaclet uppmanat landets polischef att avgå och på fredagen lämnade denne in sin avskedsansökan.

- Jag kommer att nominera en ny polischef inom kort, säger Sirisena och tillägger att Sri Lanka har förmågan att hantera säkerhetssituationen de kommande dagarna.

Varnar för bomber
Samtidigt varnar säkerhetstjänsten i Sri Lanka för nya bilbomber efter påskhelgens attentat.

Religiösa ledare i landet uppmanar troende att undvika moskéer och kyrkor, och muslimer uppmanas att stanna hemma under fredagsbönen. Samtidigt har muslimer landet över flytt sina hem och samlats i läger av rädsla för hämndattacker efter dåden.

Kardinalen Malcolm Ranjith manar präster att inte hålla mässor i väntan på nya besked från landets myndigheter.

- Säkerheten är viktig, säger Ranjith till Reuters.

253 personer miste livet och runt 500 skadades i sprängdåden mot kyrkor och hotell under påskhelgen. Dödstalet som rapporterades vara 359 skrevs i torsdags ned med över 100 personer. Anledningen uppges vara att flera kroppar var så svårt lemlästade att de räknades flera gånger.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka
TT
Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.
Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 253, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.
En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot den mindre, islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat.(NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

76 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter