dolda ny logga mindre

Åkesson: Rätt att vara herrar i eget hus

Åkesson: Rätt att vara herrar i eget hus

Christine Olsson/TT Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt vårtal på Långholmen.
Christine Olsson/TT Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt vårtal på Långholmen.

Politik TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tryckte på klassiska trygghetsfrågor i sitt årliga vårtal i Stockholm – och framhöll partiet som en motkraft till centralisering av makten i EU.

- Europas folk vill fortsätta lösa gemensamma problem tillsammans, men utan att förlora den självklara rätten att vara herrar i sitt eget hus, sade han.

Åkesson, klädd i en ljusgrå kavaj, vankade fram och tillbaka och sneglade återkommande på ett dokument på bordet framför honom när han talade från scenen på Långholmen.

Åkesson uppmanade partiets anhängare att rösta i det kommande EU-valet.

- Det handlar om att nu har vi möjligheten att bromsa den utvecklingen. Det är viktiga frågor och handlar om vår egen existens som nation, om vårt självbestämmande och rätt till att själva forma vår framtid, sade han.

Vill upprätta folkhemmet
Åkesson tog upp klassiska trygghetsfrågor i sitt tal, och sade att SD kommer att ta kampen för tryggheten på gator och torg, i hemmet, på jobbet, i ålderdomen och vid arbetslöshet och sjukdom.

- Vi kommer att fortsätta kampen för ett återupprättat folkhem, som är byggt på gemenskap, hemkänsla, tillit, flit och plikt. Varje dag ska vi kämpa för det som så många svenskar fortfarande ser som sitt gamla Sverige. Det trygga och sammanhållna Sverige, sade Åkesson.

Han inledde dock talet med att rikta en känga mot statsministern och S-ledaren Stefan Löfven, som kopplade nationalism och konservatism till nazism och Förintelsen i sitt förstamajtal, enligt Åkesson.

- Min uppmaning till Löfven är att sluta hyckla. Inget annat parti har i samma utsträckning som S banat väg för allsköns extremism i vårt land. Stefan Löfven, ni kröp för nazisterna, ni kröp och kryper fortfarande för kommunismen och ni kryper för islamisterna. Sluta upp med hyckleriet och sopa framför egen port, sade Åkesson i talet.

Ser ut att öka i valet
Inför årets EU-val ser SD ser ut att gå mot ett stort lyft – men Åkesson är ute också efter de många ännu osäkra väljarna.

Enligt DN/Ipsos opinionsmätning som publicerades i tisdags får partiet 17 procent av väljarstödet, en ökning med drygt 7 procentenheter jämfört med valet 2014. I en mätning utförd av Novus för SR och SVT och släppt i torsdags landar SD på 13,7 procent men blir näst störst efter Socialdemokraterna.

I Novusmätningen sade samtidigt nästan en femtedel av de tillfrågade att de ännu är osäkra på vilket parti de ska rösta på. De väljarna vill SD, liksom andra partier, komma åt och på fredagen kom ett för många något förvånande besked av Åkesson och Liberalernas ledare Jan Björklund om att de åker ut på en debatturné tillsammans.
Jimme Åkesson höll sitt första vårtal 2013.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter