dolda ny logga mindre

EU kritiserar USA:s slopade oljeundantag

EU kritiserar USA:s slopade oljeundantag

Vahid Salemi/AP/TT Ali Larijani, talman i Irans parlament. Arkivbild.
Vahid Salemi/AP/TT Ali Larijani, talman i Irans parlament. Arkivbild.

Ekonomi TT-Reuters
I ett gemensamt uttalande kritiserar EU samt Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens utrikesdepartement USA:s beslut att inte förlänga undantagen för import av iransk olja, som nu träffats av sanktioner.

Beslutet har noterats med "beklagande och oro", står det i uttalandet, som också klargör att Washingtons begränsning av undantagen när det gäller kärntekniska icke-spridningsprojekt är oroande.

USA vill stoppa Irans oljeexport, produktion av låganrikat uran och planer på att bygga ut ett kärnkraftsverk. Det är en kampanj med uttalat syfte att stoppa Irans program för ballistiska robotar och att bromsa landets regionala inflytande.

Ali Larijani, talman för det iranska parlamentet, säger enligt nyhetsbyrån Isna att kärnenergiavtalet från 2015 med världsmakterna, och som USA hoppade av i fjol, tillåter produktion av låganrikat uran och att Iran ska fortsätta med det.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter