dolda ny logga mindre

Israel: Flera döda efter nattliga beskjutningar

Israel: 600 raketer avfyrade från Gaza

Tsafrir Abayov/AP/TT Israeler utanför ett bostadshus som under natten träffats av raketer.
Tsafrir Abayov/AP/TT Israeler utanför ett bostadshus som under natten träffats av raketer.

Mellanöstern TT-AFP. Uppdaterad kl 11:48 och klockan 21:22.
Det upptrappade våldet mellan Gaza och Israel har gått in på sin andra dag.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att han har beordrat militären att fortsätta med "massiva attacker" som svar på raketbeskjutningarna från Gazaremsan.


Enligt Israel har röver 600 raketer avfyrats från Gaza sedan lördagen.

- Jag har instruerat (militären) i morse att fortsätta sina massiva attacker mot terroristelement i Gazaremsan, och har beordrat att trupperna runt Gazaremsan ska stärkas med stridsvagnar, artilleri och infanteri, säger Netanyahu på söndagen vid ett regeringssammanträde.

Sex palestinier och en israel rapporteras döda i det senaste uppblossade våldet.

Lördagens raketbeskjutning mot Israel möttes av israeliska flygattacker och internationell maning till eldupphör. Eldväxlingen har fortsatt under natten. Flyglarmen har hörts i flera israeliska städer under dygnets mörka timmar. Israeliska armén uppger att man har attackerat 60 mål i Gaza under natten.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström ser utvecklingen i Gaza och södra Israel som "alarmerande".

"Tragisk förlust av liv. Fullt stöd för FN:s och EU:s uppmaningar till nedtrappning och för Egypten och FN:s försök att lugna situationen. Akut behov att skydda civila liv. Endast en hållbar politisk lösning kan sätta stopp för våldet", twittrar hon.

Flera skadade i Gaza
Vid 03-tiden dödades en man i 60-årsåldern efter att huset han bodde i träffats av en raket, rapporterar israeliska medier.
Sex palestinier uppges ha dödats sammanlagt under lördags- och söndagsdygnen, och ett 50-tal personer ska ha skadats, skriver tidningen Haaretz.

Bland dem finns enligt hälsovårdsdepartementet i Gaza en 37-årig kvinna som var gravid i åttonde månaden och hennes 14 månader gamla barn. Men israeliska militären förnekar uppgiften.
"Terrororganisationens propaganda när den är som bäst. Mamman och flickan som Gaza säger dödades i en attack dödades av Hamas vapenanvändning", twittrar den israeliska militärens talesperson Ronen Manelis.

Två av de döda är enligt Islamiska jihad medlemmar i organisationen.
En mindre grupp, al-Aqsas beskyddare, som stödjer islamistiska Hamas, uppgav under natten att två medlemmar dödats i flygattacker.

USA försvarar Israel
Efter att EU under lördagen uppmanat till eldupphör har USA tidigt under söndagen fördömt beskjutningen och försvarat det israeliska militära svaret.

- USA fördömer kraftigt den pågående intensiva beskjutningen från Hamas och palestinska Islamiska jihad från Gaza mot oskyldiga civila och deras samhällen i Israel. Vi uppmanar de ansvariga för våldet att upphöra denna aggression omedelbart, säger utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus och fortsätter:

- Vi står bakom Israel och stöder till fullo landets rätt att försvara sig mot dessa fruktansvärda attacker.

Våldsamheterna inleddes sedan fyra palestinier dödats och två israeliska soldater skadats i fredags.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter