dolda ny logga mindre

Marcus Oscarsson: Elisabeth Svantesson gjorde rätt

Marcus Oscarsson: Elisabeth Svantesson gjorde rätt

Foto:  Maja Suslin/TT. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT. Arkivbild.

Text: DoldaNyheter.se
Journalisten Marcus Oscarsson har granskat moderaten Elisabeth Svantessons boendeavdrag och hans slutsats är att hon - till skillnad från vad media tidigare rapporterat - istället gjort helt rätt.

DoldaNyheter.se kunde häromdagen rapportera om att Elisabeth Svantesson (M) får ersättning för dubbla boende. Enligt Marcus Oscarsson är detta ett vilsedledande argument.

- Riksdagsledamöterna ska ha denna ersättning för att värna att det inte bara är RL från Stockholm i Sveriges riksdag. Att hon kan få denna ersättning är såväl korrekt som bra, menar Marcus Oscarsson.

Om att "familjen bodde i Stockholm men hon i Örebro " svarar han:

- Här börjar många tramsa till det rejält – för det stämmer ju inte ens. Även hon har ju bott i Stockholm månd-fred men så många helger och ledigheter som möjligt i Örebro – och familjen har då ofta varit med. Bilden att hon skulle påstå att hon levt på en annan plats än familjen är alltså helt fel. Hon har aldrig själv påstått det.

Angående att hennes post går till Stockolm säger han:

- Ja, självklart. Hon har ju varit där månd-fred så det vore ju rent av korkat att låta posten gå annorstädes.

Men varför skrev hon plötsligt om sig till Örebro län när familjen bodde i Stockholm?

-Det gjorde hon inte! Hon är från Örebro län och har varit skriven där i 20 år. Det var maken och ena sonen som en period på 3 år skrev sig i Sthlm men hon har varit skriven i Örebro län hela tiden. I enlighet med punkt 2 är det helt i sin ordning och t.o.m. bra.

Marcus Oscarsson menar att hon betalat mer i skatt på grund av dubbla boenden:

- Att hon under sin tid som Riksdagsledamot 2006-2019 varit skriven i Örebro län istället för Stockholm – där en del andra riksdagsledamoter skrivit sig, vilket de får om de vill – innebär att hon enl min överslagsräkning baserat på SCB-statistiken över snittet av riksdagslön, landstingsskatt och kommunskatt dessa 14 år betalat 248 000 kr mer i skatt pga att hon helt frivilligt valt att kvarstå som skriven i Örebro. Hon har alltså sagt nej till en av Sveriges absolut lägsta skatter, nämligen Stockholms kommunalskatt som under den aktuella 14-årsperioden snittar 29,8% jämfört med Örebros betydligt högre 32,3% i skatt.

- Om hon dessutom hade bott på hotell istället för fritidshus de nätter hon varit i hemvalkretsen de tre aktuella åren hade kostnaderna för skattebetalarna dessa 100 nätter per år i Örebro vida överstigit de omtalade 50 000 kr/år hon kritiseras för att ha fått kostnadsersättning för.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter