dolda ny logga mindre

Inget avgörande om tiggeristopp

Inget avgörande om tiggeristopp

Johan Nilsson/TT Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.

Samhälle TT
Den kontroversiella frågan om lokala tiggeriförbud ställdes på måndagen på sin spets i Sölvesborg. Eller tanken var att den skulle avgöras, men i stället fick oppositionen till en så kallad återremiss.

- Det innebär att beslutsunderlaget från samstyret, lett av Sverigedemokraterna, ska göras om, rapporterar P4 Blekinge.
Det är viktigt att vi har rätt fakta på bordet, säger Johanna Beijer, gruppledare för Socialdemokraterna som är i opposition.

- I handlingarna beskrivs incidenter, nedskräpning och ordningsstörning som vi inte hört talas om när vi pratat med handlare och de få tiggare som finns i Sölvesborg, säger Beijer till radion.

- Vi vill också invänta en dom i Europadomstolen som rör ett liknande fall i Schweiz. Det kan vara så att ett tiggeriförbud bryter mot yttrandefriheten.

Enligt en sammanställning av tidningen Dagens Samhälle lutar några tiotal kommuner i Sverige åt att följa i Vellinges fotspår. Den skånska kommunen fick i december förra året godkänt av Högsta förvaltningsdomstolen att införa "förbud mot passiv penninginsamling". Förbudet kunde därmed träda i kraft i delar av Vellinge, trots tidigare nej i länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men som Beijer nämner pågår också internationella processer i frågan, vilket innebär att sista ordet kanske inte är sagt.
Henrik Samuelsson/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter