dolda ny logga mindre

Läkare döms för 46 grova sexuella övergrepp

Läkare döms för 46 grova sexuella övergrepp

Jonas Ekströmer/TT Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en tidigare häktningsförhandling. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en tidigare häktningsförhandling. Arkivbild.

Brott TT
När barn sökte vård för öron- eller huvudvärk undersökte läkaren också deras underliv, trots att det inte var medicinskt befogat.
Nu döms den 29-årige läkaren till tio års fängelse för bland annat 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn – och ska betala miljontals kronor i skadestånd till offren.


Brotten har begåtts på olika läkarmottagningar runt om i Sverige, samt när mannen arbetade för den digitala vårdtjänsten Kry. Brottsoffren är i huvudsak hans patienter – barn i åldrarna två till tolv år – samt föräldrar som han förmått filma och i vissa fall beröra sina barns underliv och anus vid Kry-undersökningarna.

Mannen döms utöver de grova sexuella övergreppen också för bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn. Det rör fall där läkaren vid undersökningarna även penetrerat barnens underliv och anus.

Utnyttjade läkarrollen
Straffet blir fängelse i tio år, och Stockholms tingsrätt har beslutat att mannen också ska utvisas på livstid, samt betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor.

- Som en röd linje går det förhållandet att mannen har utnyttjat sin ställning som läkare, och att han har missbrukat ett särskilt förtroende. Sedan går ju barnens låga ålder som ett tema också, säger domaren Marianne Gauffin om varför brotten bedömts som grova.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, där han kommer ifrån och har fått sin läkarutbildning. Men under rättegången har två sakkunniga läkare deltagit och bedömt barnens fall, och konstaterat att de "undersökningar" som mannen döms för har varit helt obefogade.

- Hans handlande har varit styrt av hans sexuella intresse för barn, främst prepubertala flickor. Det är det som styrt, och han har varit medveten om att det varit obefogat. Så sammanfattningsvis kan man säga att vi har underkänt hans invändning, säger Marianne Gauffin.
Sparade filmer

Att han döms för brott även mot föräldrar beror på att rätten bedömt att deras sexuella integritet kränkts när de förmåtts filma och/eller röra sina barn. Läkaren har i några fall även filmat undersökningar själv, eller sparat ned videosamtalen i vårdappen.

Under förhören med föräldrarna vid rättegången har många uttryckt en oro för det som hänt.

- Det kan ha varit oro för att barnet ska få reda på det här senare, de har uttryckt oro för hur barnet då ska reagera. Men framför allt har det varit oro hos föräldrar när undersökningar ska ha filmats, säger Gauffin.

Mannens advokat Frida Wallin säger att hennes klient är besviken på domen. Försvaret anser att straffet är för högt och att vissa gärningar, framför allt fallen av grov våldtäkt mot barn, borde ha fått andra rubriceringar.

- Med tanke på hans inställning målet igenom är det nog sannolikt att det bir ett överklagande. Det får vi ta ställning till när vi har analyserat tingsrättens dom och har hunnit diskutera med honom, säger Frida Wallin.
Erika Nekham/TT

Fakta: Domen mot läkaren
TT
Den 29-årige läkaren döms bland annat för:
4 fall av grov våldtäkt mot barn
46 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn
7 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering
14 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning
19 fall av sexuellt ofredande

Barnpornografibrott

Mannen frikänns för grovt sexuellt övergrepp mot barn i två fall, fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sex fall av sexuellt ofredande samt ett fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Påföljden blir tio års fängelse. Mannen utvisas även på livstid. Han ska också betala skadestånd till offren på mellan 10 000 och 270 000 kronor vardera. Sammanlagt hamnar skadestånden på cirka 3,5 miljoner kronor.
Källa: Stockholms tingsrätt

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter