dolda ny logga mindre

Iran återupptar delar av kärnenergiprogram

Iran återupptar delar av kärnenergi-program

Vahid Salemi/AP/TT Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Vahid Salemi/AP/TT Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

USA/Iran TT-AFP-Reuters
Iran kommer att återuppta delar av sitt pausade kärnenergiprogram som svar på att USA dragit sig ur det internationella kärnenergiavtalet, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irib. Enligt Teheran har Iran dock inga planer på att lämna avtalet.

Ett klargörande om vilka delar som ska återupptas väntas komma på onsdag, då president Hassan Rohani ska hålla tal.

Utspelet kommer i ett skede då relationerna mellan Iran och USA nått en bottennivå. Washington har beslutat att sanktionera alla länder som köper olja av Iran och har som mål att landets oljeexport helt ska upphöra. Teheran har tidigare hotat att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

På tisdagen meddelade Pentagon att USA skickar bombflygplan av typen B-52 till Mellanöstern som ett svar på påstådda iranska planer att attackera amerikanska styrkor i regionen. Flera bombplan och stridsflygplan är på väg till området med hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter