dolda ny logga mindre

Försvarsberedningen spricker

Försvars-beredningen spricker

Naina Helén Jåma/TT De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.
Naina Helén Jåma/TT De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.

Politik TT
De borgerliga partierna lämnar i praktiken försvarsberedningen.
Enligt dem själva är det Socialdemokraterna som lämnat den genom att inte stå bakom hur mycket pengar som krävs.


- Vi fyra är överens om minst 84 miljarder till förvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

- Socialdemokraterna har gett besked. Försvarsministern har sagt att han vill vänta till hösten med besked. Därmed står Socialdemokraterna inte bakom försvarsberedningen förslag, säger Wallmark.

- Ekonomin är väldigt central. Därför är det bekymmersamt med Hultqvists besked att man inte står bakom skrivningarna i försvarsberedningen om 1,5 procent av BNP. Därför kan vi inte låna vårt namn till detta, säger Mikael Oscarsson (KD).

Liberalernas Allan Widman säger att det varit en konstruktiv anda i försvarsberedningen.

- Men nu lämnar Socialdemokraterna beskedet att de inte kan ställa sig bakom helheten i rapporten. Därmed kan inte vi heller stå bakom det, säger han.

Försvarsberedningen, där samtliga åtta riksdagspartier ingår, skulle lägga fram sin slutrapport på tisdag i nästa vecka. Uppdraget har varit att föreslå riktlinjer för åren 2021–2025, inklusive kostnader och anslag, för nästa försvarsbeslut.

Enligt Mikael Oscarsson (KD) måste Socialdemokraterna ge besked om att de ställer sig bakom förslaget att försvaret ska få 84 miljarder kronor 2015 för att de borgerliga partierna ska gå tillbaka till försvarsberedningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk.

- Det är väldigt allvarligt att Socialdemokraterna i elfte timmen drar sig ut finansieringen. Det går inte att lita på dem. Det här är en otroligt dålig dag för försvarsmakten, säger han.

- De drar sig undan hela ambitionen att göra en överenskommelse om att stärka försvaret.


Fakta: Försvarsberedningen
TT
Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Tanken är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.

Försvarsberedningen 2019 består av Björn von Sydow (S), ordförande, Kenneth G Forslund (S), Niklas Karlsson (S), Beatrice Ask (M), Karin Enström (M), Hans Wallmark (M), Roger Richtoff (SD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckström (C), Lotta Johnsson Fornarve (V), Allan Widman (L) och Mikael Oscarsson (KD).
Källa: Riksdagen, regeringen

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter