dolda ny logga mindre

Fyra års fängelse för tandvårdsbedrägerier

Fyra års fängelse för tandvårds-bedrägerier

Martina Holmberg / TT Tandvårdskliniker i Växjö och Landskrona har använts för bedrägerierna. Arkivbild.
Martina Holmberg / TT Tandvårdskliniker i Växjö och Landskrona har använts för bedrägerierna. Arkivbild.

Brott TT
Den man som låg bakom bedrägerier mot Försäkringskassan på cirka fem miljoner kronor, döms nu till fyra års fängelse. Ytterligare tolv personer döms för flera fall av grovt bedrägeri och grova penningtvättsbrott.

På onsdagen kom domen mot de 17 personer som stod åtalade i Växjö tingsrätt, misstänkta för flera fall av grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Personerna hade lurat till sig statligt tandvårdsstöd under åren 2012–2016, totalt cirka fem miljoner kronor. Tretton av de åtalade döms, varav huvudmannen får fyra års fängelse, för bland annat grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Fyra års fängelse
En annan man som hjälpt till med bokföring och penningtvätt genom andra bolag döms till två års fängelse. Huvudmannens bror döms till ett år och tre månaders fängelse för penningtvätt av 1,1 miljoner kronor. Ytterligare två av de dömda satt i bolagens styrelser. De döms för bland annat för medhjälp till bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. De döms till skyddstillsyn, respektive samhällstjänst. Övriga dömda får villkorlig dom och böter som påföljd. De åtalade var mellan 24 och 62 år.

Åtgärder genomfördes inte
Tre bolag, registrerade på den 42-årige Växjöbon, har använts för att plocka ut pengar från Försäkringskassan, bland annat för åtgärder som aldrig utförts på patienterna, eller som utförts av icke-legitimerad personal. Ett 50-tal patienter utnyttjades.

Tingsrätten bedömer åtalen till övervägande delar bevisade.
Rättegången har pågått under sex månader.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter