dolda ny logga mindre

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Mickey Welsh/AP/TT Delstatskongressledamöterna Chris Pringle och Terri Collins i Alabama Statehouse i Montgomery i samband med veckans överläggningar om abortlagstiftningen.
Mickey Welsh/AP/TT Delstatskongressledamöterna Chris Pringle och Terri Collins i Alabama Statehouse i Montgomery i samband med veckans överläggningar om abortlagstiftningen.

USA TT-Reuters
Amerikanska abortmotståndare vädrar morgonluft. Endast en signatur från Alabamas guvernör återstår innan delstaten kan införa landets hårdaste abortlagar.

Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Efter mer än fyra timmars debatt nådde senaten i Alabama till ett beslut som sänder chockvågor till landets kvinnorättskämpar. Med röstsiffrorna 25-6 godkände församlingen en lag som i princip innebär totalförbud mot abort. Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en allvarlig missbildning.

Att som läkare utföra abort i delstaten kommer att kunna leda upp till 99 års fängelse. Modern riskerar däremot inget straff.

Prövas i domstol
Lagen kräver stöd från delstatens guvernör, Kay Ivey, för att träda i kraft – något som kan ske först om ett halvår. Innan dess väntas den med all säkerhet att prövas i domstol, precis som tidigare lagar från andra delstater.

Löften om överklaganden har redan kommit från en av USA:s största människorättsgrupper, American Civil Liberties Union. Liknande reaktioner har tidigare hörts från abortorganisationen Planned Parenthood.

Dilemmat för aborträttens försvarare är att deras kampvilja just nu tjänar deras motståndares syften. Förutom att frågan får alltmer uppmärksamhet hoppas abortmotståndarna använda den juridiska processen till sin egen fördel.

Förhoppningen är att ta striden hela vägen till Högsta domstolen där en konservativ majoritet kan riva upp det för rörelsen så förhatliga beslutet Roe vs Wade från 1973. Utslaget i Högsta domstolen har sedan mer än 40 år säkrat amerikanska kvinnors rätt till abort – nu kan rätten vara hotad.

"Våldtäkt på delstaten"
Än ligger dock inte lagen på domstolens bord och aborträttens försvarare lär göra allt för att den aldrig ska nå dit. Kritiken mot Alabamasenatens beslut har nämligen inte låtit vänta på sig. Den demokratiska senatorn från Alabama Bobby Singleton säger att beslutet innebär en "våldtäkt på hela delstaten".

Hans partikollega Linda Coleman-Madison kallar republikanerna för hycklare när de förespråkar en minimal stat samtidigt som de stiftar lagar som gör ingrepp i privatlivet. Med den nya lagen har "politikerna tagit sig in i livmodern", enligt henne.

Fakta: Aborträtten i USA
TT
Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för Roe vs Wade 1973 som slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen.

Sedan dess har rätten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarade domstolen flera delstaters abortförbud som okonstitutionella och slog i och med det vakt om rätten till abort för landets kvinnor.

Det senaste året har striden om aborträtten intensifierats. Bara i år har delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter