dolda ny logga mindre

Alabamas guvernör godkände abortlag

Alabamas guvernör godkände abortlag

Blake Paterson/AP/TT Alabamas guvernör Kay Ivey.
Blake Paterson/AP/TT Alabamas guvernör Kay Ivey.

USA TT-AFP
Alabamas guvernör Kay Ivey har skrivit under USA:s hårdaste abortlag. Det innebär ett nytt kapitel – men inte det sista – i USA:s rasande debatt om abort.

Lagen innebär nästan ett totalförbud mot ingreppet. Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en livshotande missbildning. Inga undantag finns för exempelvis våldtäkt och incest.

Abortförespråkare påpekar att en sådan lag kommer att fungera avskräckande för vårdanställda, som knappt kommer att våga utföra ens de aborter som fortsatt ska vara tillåtna.

Huffington Post och andra medier i USA skriver att samtliga 25 delstatssenatorer som röstade för lagen i onsdags är män. Men den sista signaturen kom alltså från en kvinna, Kay Ivey.

Att sista ordet är sagt är dock inte alls troligt. Lagen träder i kraft först ett halvår efter guvernörens underskrift. Den tiden kommer bland andra American Civil Liberties Union (ACLU), en av USA:s största medborgarrättsgrupper, att använda i hopp om att stoppa den i domstol.

Många abortmotståndare välkomnar också kommande juridiska strider. Tiotals andra delstater i USA har infört eller är på väg att införa hårdare abortregler. Många är öppna med att målet är att nå Högsta domstolen, och där utmana det epokgörande domslutet "Roe versus Wade" från 1973, som fastslog kvinnors rätt till abort.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter