dolda ny logga mindre

17 maj - idag firas det stort i Norge

17 maj - idag firas det stort i Norge

Albert Nieboer. Fotodatum. 17 maj 2018. DPA. TT NYHETSBYRÅN
Albert Nieboer. Fotodatum. 17 maj 2018. DPA. TT NYHETSBYRÅN

Text: DoldaNyheter
Norges nationaldag firas med parader och flaggviftande i hela Norge idag. Även i Sverige och runt om i världen firas dagen.

Dagen heter syttende mai (bokmål) eller syttande mai (nynorsk) på  norska och kallas även grundlovsdagen.

Sedan mitten av 1800-talet inneär dagen barntåg genom norska städer i folkdräkt och viftande med flaggor. På de flesta ställen går det även musikkårer längst fram i tåget.

Det mest klassiska tåget är i Oslo, längs paradgatan Karl Johan, och förbi det kungliga slottet. Det går tiotusentals barn i tåget, och kungafamiljen står ute på sin balkong och vinkar.

Förutom nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet”, sjunger man även ”Norge i rødt, hvitt og blått”, ”Kongesangen” och ”Gud signe vårt dyre fedreland”

17 maj
Det var deen 17 maj 1814 som den så kallade Eidsvollförfattningen skrevs under. 
I samband med att Christian Fredrik valdes till kung skrev man under Norges grundlag. På sin tid var det en av de mest radikala grundlagarna, men man fick snabbt uppdatera den i och med att man tvingades in i en union med Sverige senare samma år. Grundlagen fick norrmännen dock behålla.

Den skrevs på 1800-talsdanska. I början av 1800-talet var danska det officiella skriftspråket i landet, och även efter det ville man inte byta från danskan för att förhindra att det svenska språket fick inflytande.

I Sverige firas nationaldagen bland aStockholm där man samlas och tågar genom staden till Skansen, där 17 maj firas på Sollidenscenen. Även runt om i övriga världen firas dagen.

Etiketter: norge 17 maj nationaldag

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter