dolda ny logga mindre

Eurovision 2019: Här är alla som tävlar

Eurovision 2019: Här är alla som tävlar

Sveriges John Lundvik framför bidraget Too Late For Love under genrepet inför kvällens final i Eurovision Song Contest 2019. Foto Henrik Montgomery
Sveriges John Lundvik framför bidraget Too Late For Love under genrepet inför kvällens final i Eurovision Song Contest 2019. Foto Henrik Montgomery

Ikväll är det dags för finalen av Eurovision Song Contest 2019 från Tel Aviv, Israel. Sverige och John Lundvik har nummer nio i finalen. 
Generellt sett är det bättre att starta sent så att inte tittarna hinner glömma bort ens bidrag. Här är alla tävlande:


1. Malta: Michaela – Chameleon
Michaela är endast 18 år  – men tog sig och Malta vidare till finalen i Eurovision Song Contest 2019 med låten Chameleon efter ett lyckat framträdande i semifinal 2. Landet har ännu inte vunnit Eurovision men har flera gånger slutat i topp. I Junior Eurovision är landet däremot en toppnation med två vinster.
Michaela blev känd på hela Malta när hon vann deras X Factor totalt. 

2. Albanien: Jonida Maliqi – Khetju tokës
Jonida är även programledare och en modeikon i hemlandet. Hon har nästan en halv miljon följare på sin Instagram.

Khetju tokës betyder ”Återvänd till ditt land” och är en spöklik ballad på albanska. Låten behandlar krisen landet haft med att invånare emigrerar i stora antal.

3. Tjeckien: Lake Malawi – Friend of a Friend
När Lake Malawi kvalificerade sig till finalen av Eurovision 2019 innebar det att Tjeckien tog sig till sin andra final någonsin! 

Bandet, som tog sig vidare från semifinal 1 den 14 maj, ser Eurovision som en chans att slå igenom internationellt. Detta har varit bandets mål sedan de bildades 2013 och är anledningen till varför alla deras låtar är på engelska. Musiken beskrivs som indiepop.

4. Tyskland: S!sters – Sister.
S!sters är en grupp bestående av Carlotta Truman, som bara är 19 år gammal, och Laurita Kästel som är 26 år. Carlotta var på sin första turné som nioåring efter att hon vunnit en talangjakt på tv. Även Laurita var tidigt aktiv i musiktävlingar: Hon vann Kiddy Contest när hon var 10 år gammal.

Eurovision Song Contest 2019 blir bandets möjlighet att fortsätta på sin vinnande bana – även om det tidiga startnumret kan bli ett problem.

5. Ryssland: Sergey Lazarev – Scream
Sergey Lazarev är inte bara känd i Eurovision-sammanhang han programleder, skådespelar – och sjunger så klart!

6. Danmark: Leonora – Love is Forever
Sedan Danmark gjorde Eurovisiondebut 1957 har de tävlat hela 46 gånger. Forever sjunger hon på inte mindre än fyra olika språk: engelska, franska, tyska och danska.

7. San Marino: Serhat – Say Na Na Na
Trots att sångaren Serhat är från Turkiet blir detta hans andra chans för San Marino, efter att han misslyckades med att ta sig till finalen i Stockholm 2016.

8. Nordmakedonien: Tamara Todevska – Proud
Nordmakedonien tävlar för första gången som just Nordmakedonien i Tel Aviv 2019. 
2019 skickar man Tamara Todevska till Israel för att försöka vinna sin första Eurovision någonsin. Hon är en stjärna i hemlandet med skivor på topplistor och flera individuella priser, bland annat Årets uppträdande och Årets bästa låt.

9. Sverige: John Lundvik – Too Late For Love
När Irland missade finalplatsen i Eurovision Song Contest 2019 innebar det att Sverige, med John Lundvik i spetsen, har chansen att komma ikapp i totala vinster i tävlingens historia! Sverige har redan 6 vinster – och mycket talar för att den sjunde Eurovisionvinsten kommer 2019. De senaste fem tävlingarna har Sverige slutat topp fem fyra gånger.
Sverige deltog för första gången i Eurovision Song Contest år 1958 och vann sin första tävling 1974 (när Abba vann med Waterloo). Sverige har dessutom bara missat finalen en gång sedan semifinalerna infördes 2004.

2018 slutade John Lundvik trea i Melodifestivalen och fick sitt breda genombrott i Sverige. Karriären har knappast stannat av sedan dess: På drottning Silvias 70-årsdag var John på plats och sjöng för henne, och på Victoriadagen fick kronprinsessan njuta av hans röst.

John Lundvik blev i och med sitt avancemang till finalen av Eurovision Song Contest 18 maj 2019 i Tel Aviv historisk: Han kommer tävla två gånger i finalen: Dels själv för Sverige med Too Late For Love, och dels för Storbritannien med låten Bigger Than Ussom han skrivit.

10. Slovenien: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi
Zala Kralj och Gašper Šantl är Sloveniens första bidrag i Eurovision Song Contest på flera år. Nu har de väldigt goda chanser att slå landets tidigare bästa placering, som är sjundeplatser.
Duon som tävlar för Slovenien med låten Sebi möttes på Instagram. Där hörde Gašper, som skrev bandets debutlåt på en cykelresa, Zalas röst och föll direkt. I hemlandet blev Sebi omedelbart en hit.
Bandet har varit lite märkliga inför finalen den 18 maj i Tel Aviv – bland annat har de berättat att ”detta egentligen inte är något vi vill göra med vår musikkarriär”.

Detta betyder Sebi
Sebi betyder ”till dig själv”. Låten är en kärleksförklaring mellan artisterna Zala och Gasšper. Den handlar om villkorlös kärlek där man accepterar allt partnern är och allt partnern gör.

11. Cypern: Tamta – Replay
Sedan 2017 har Cypern ett i Eurovisionsammanhang pinsamt rekord: De har deltagit flest gånger utan att vinna tävlingen. Första gången man ställde upp i Eurovision Song Contest var 1981 och sedan dess är den bästa placeringen en femteplats.

2019 representeras Cypern av Tamta, en sångerska född i Georgien och som flyttade till Grekland som 22-åring. I Grekland är hon redan ett etablerat namn med en andraplats i Idol i bagaget.
Cyperns låt i finalen av Eurovision Song Contest 2019 är skriven av svenskarna Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark . Dessutom har Tamta använt sig av svenskar vid koreografin och inför tävlingarna i Israel tillbringade hon och hennes team tid i Stockholm.

12. Nederländerna: Duncan Laurence – Arcade
Nederländerna, Duncan Laurence och låten Arcade är oddsfavorit att vinna finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv den 18 maj 2019 – strax före Sverige och John Lundvik. En revansch för Duncan Laurence som var mobbad under uppväxten – och sökte sin tillflykt i musiken.
Svensken Joel Sjöö, som skrivit och producerat musik till Rihanna, Shakira och Zara Larsson, har varit med och skrivit Nederländernas bidrag Arcade.

13. Grekland: Katrine Duska – Better Love
I finalen av Eurovision Song Contest 2019 representeras Grekland av Katerine Duska. Hon föddes i Kanada men bor idag i Aten. Hennes röst har beskrivits som en blandning av Lykke Li och Amy Winehouse – och hon har faktiskt samarbetat med svensken Albin Lee Meldau.

14. Israel: Kobi Marimi – Home
Som alla vet vann Netta Eurovision Song Contest 2018 åt Israel – så självklart är det där tävlingarna hålls 2019.

Detta är också anledningen till varför Kobi Marimi och låten Home inte behövde delta i semifinalerna i Tel Aviv. Istället träder han in i Eurovision Song Contest som nummer 14 i finalen den 18 maj.
Israel var 1973 det första landet utanför Europa som fick delta i Eurovision Song Contest – och 1978 vann man hela tävlingen i Paris. Även året efter lyckades man vinna (på hemmaplan). Sedan dess har det blivit ytterligare två vinster.

Kobi Marimi ville först satsa på en karriär som skådespelare, men deltog i en talangjakt som heter Rising Star – och blev alltså känd för sin sångröst istället. Det var vinsten i Rising Star som gav honom Israels plats på Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

15. Norge: KEiiNO – Spirit In The Sky
I finalen av Eurovision Song Contest 2019 representeras Norge av KEiiNO – ett elektroniskt band som blandar dansmusik med folk och samisk jojk. Deras låt, Spirit In The Sky, låg etta på Norges topplistor när bandet deltog i Melodi Grand Prix, som de vann överlägset.

16. Storbritannien: Michael Rice – Bigger Than Us
Storbritanniens låt i finalen av Eurovision Song Contest 2019 är skriven av den svenska motståndaren, John Lundvik. Landet har vunnit Eurovision fem gånger tidigare och har nu chansen att gå upp på lika många vinster totalt som Sverige. Bortsett från vinsterna har de också flest topp tio och flest topp fem placeringar i Eurovisions historia.
Uttagningen av det brittiska bidraget till Eurovision 2019 i Israel skedde genom programmet Eurovision: You Decide där svenske Måns Zelmerlöw var programledare. Där vann Michael Rice med låten Bigger Than Us – och eftersom Storbritannien är en del av ”Big five” gick han direkt till finalen den 18 maj i Tel Aviv.

Trots att Storbritannien inte deltog i någon semifinal så fick de rösta i semifinal 2 där Sverige tog sig vidare till finalen.

17. Island: Hatari – Hatrið mun sigra
Ska 2019 bli året då Island vinner sin första Eurovision Song Contest? Trots att man deltagit sedan 1986 är andraplaceringar 1999 och 2009 de bästa resultaten man lyckats med. Att Eurovision är stort i Island syns bland annat på hur många som ser finalen på tv: År 2016 såg hela 95,3% av alla tv-tittare i landet på finalen av Eurovision Song Contest.
Det antikapitalistiska bandet Hatari har ett uttalat mål: Att krossa kapitalismen – och det första steget är genom att vinna Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Detta betyder Hatrið mun sigra
Hatrið mun sigra betyder ”hat kommer att råda” på isländska. Det var inte självklart att bandet skulle ställa upp i tävlingarna eftersom de faktiskt splittrats innan när de erkänt att uppdraget med att krossa kapitalismen var förlorat. Men med ”hat kommer att råda” är det uppenbart att bandet är här, och kapitalismen bör passa sig för alla nitar och allt läder.

18. Estland: Victor Crone – Storm
Sedan 2001, då Estland blev den första före detta sovjetstaten att vinna Eurovision Song Contest har de slutat topp tio i finalen hela fem gånger! 2018 slutade man på en respektabel åttondeplats.

Victor Crone – som deltog i Melodifestivalen 2015 tillsammans med Behrang Miri och låten Det rår vi inte för – representerar Estland i finalen av Eurovision Song Contest 2019.
Victor är ursprungligen från Österåker utanför Stockholm. Victor och hans låtskrivare utgår från Estland – och eftersom hans låtskrivarpartner Stig Rästa är från Estland fick han möjligheten att tävla för landet.

19. Vitryssland: ZENA – Like It
ZENA som representerar Vitryssland i Tel Aviv 2019 har tidigare tagit sig till final i Junior Eurovision två gånger: 2015 och 2016. ZENA har redan gett ut över 20 låtar – och börjat en karriär som röstskådespelare. Den främsta rollen hon gjort är rösten till den ryska Vaiana i Disney-filmen med samma namn.

20. Azerbaijan: Chingiz – Truth
Azerbaijan har inte missat en final i Eurovision Song Contest sedan de först började delta 2008 och de gick faktiskt och vann hela tävlingen år 2011. Då var det Ell & Nikki som representerade landet – och deras vinst firades bland annat med ett nytt jubileumsfrimärke.

Sångaren Chingiz flyttade som sexåring till Azerbaijan. Innan dess bodde han och familjen i Moskva. En vinst i Azerbaijans Idol inledde hans karriär och han blev snabbt en stjärna i hemlandet. Genom Eurovision 2019 vill han nu ta över resten av Europa.

21. Frankrike: Bilal Hassani – Roi
För Frankrike tävlar Bilal Hassani, som delvis är sångare och låtskrivare men som också har program på Youtube med miljoner visningar. På Youtube har hans covers på andra kända låtar fått stor uppmärksamhet, kanske främst hans Janet Jackson-covers.

Bilal har tidigare berättat att Loreens vinst med Euphoria var vad som fick honom intresserad av Eurovision, även om tävlingens inkluderande och normbrytande natur också lockade. Uppväxten var präglad av starka karaktärer som Freddie Mercury, David Bowie och Michael Jackson.

Detta betyder Roi
Roi betyder kung på franska – och bakgrundsdansarna på scenen i Eurovison Song Contest 2019 bildar symboliskt en kungakrona bakom Bilal.

Låten handlar om att äga sitt liv, sitt öde, och att acceptera hur livet ser ut och allt som händer. Att älska sig själv är viktigast. Här syns tydligt de normbrytande förebilder Bilal identifierar sig med.

22. Italien: Mahmood – Soldi
Festival di Sanremo är Eurovision Song Contests äldre kusin. Hela upplägget i Eurovision är faktiskt taget från den italienska festivalen. Därför är ofta Italiens representant i tävlingarna den som vinner festivalen ett år tidigare. Nu senast var vinnaren Mahmood, som nu tävlar i finalen av Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Genom en EP Mahmood släppte 2018, Goiventú, så fick han en inbjudan att vara med i Festival di Sanremo där han framförde Soldi. Låten blev en omedelbar succé med förstaplatsen på landets topplistor och sålde platinum.

Detta betyder Soldi
Pengar! Soldi är italienska och betyder kort och gott: Pengar.
Låten handlar om hur pengar förändrar allt, om hur förhållanden och familjer påverkas av pengar, oavsett om det är en brist eller ett överflöd som rådet.

Dessutom innehåller låten en textrad på arabiska. Mahmood, som inte pratar arabiska, berättade inför Eurovision Song Contest om sina minnen av frasen ”Waladi waladi habibi ta’aleena”. Det är arabiska och en fras hans egyptiska pappa ofta sa när han var ett barn. Meningen ”Waladi waladi habibi ta’aleena” betyder ”min son, min son, kärlek, kom hit”.

23. Serbien: Nevena Božović – Kruna
2007 debuterade Serbien i Eurovision Song Contest och vann finalen direkt. Endast Schweiz har lyckats med detta tidigare (de vann den allra första tävlingen 1956).
2013 deltog Nevena Božovic´i Eurovision Song Contest som del av ett band – men 2019 tävlar hon alltså ensam i finalen i Tel Aviv.
Tidigare har hon även deltagit i Junior Eurovision och 2015 tog hon plats i juryn som valde Serbiens bidrag.

Detta betyder Kruna
Krona på serbiska är Kruna, men låten handlar inte om kungliga regalier och accessoarer utan snarare om hur kärleken i hennes liv är i centrum – precis som en kung traditionellt sågs.

24. Schweiz: Luca Hänni – She Got Me
De första vinnarna i Eurovision Song Contests historia, Schweiz, brukar inte missa tävlingen (de har missat fyra gånger: 1995, 1999, 2001 och 2003).

I år skickar Schweiz den dansante sångaren Luca Hänni till finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv.
Luca Hänni har tidigare vunnit tyska Idol 2012 (han var bara 17 år gammal och blev därmed både den yngsta vinnaren genom tiderna och den första icke-tyska vinnaren).

Han har också en vinst i tyska versionen av Let’s Dance som heter Dance, Dance, Dance, med sig i bagaget, något som märks i hans låt She Got Me, som har en helt egen dans. 

25. Australien: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
Australiens deltagande i Eurovision Song Contest är ingen självklarhet med tanke på var landet ligger. Men 2015, när tävlingarna firade 60 år, fick landet en inbjudan att delta – och succén var ett faktum. Sedan dess har Australien en stående inbjudan till Eurovision Song Contest. Utöver Australien så har även Marocko tidigare deltagit trots att man inte tillhör Europa.

Kate Miller-Heidkes scenshow till Zero Gravity var en av de främst behållningarna under semifinal 1 den 16 maj i Tel Aviv. Hennes musik, som blandar pop och opera skapar ett helt unikt ljud vilket hjälpt henne sälja platinum flera gånger om i Australien.

26. Spanien: Miki – La venda
I Eurovision Song Contest 2019 deltar Miki Núñez för Spanien med låten La Venda. Han är uppvuxen i en musikalisk familj och uppmuntrades tidigt av sina föräldrar att spela instrument och sjunga.
Som universitetsstuderande började Miki ställa upp i musiktävlingar och bildade ett band som turnerade i nästan tio år. 2019 är han Spaniens hopp i Tel Aviv.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter