dolda ny logga mindre

John Bolton – en hök med sikte på Iran

John Bolton – en hök med sikte på Iran

Evan Vucci/AP/TT USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton vid en presskonferens om sanktioner mot Venezuela. Arkivbild.
Evan Vucci/AP/TT USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton vid en presskonferens om sanktioner mot Venezuela. Arkivbild.

USA TT
Anklagelser om nära förestående attacker. Hangarfartyg i beredskap. Hemtagande av ambassadpersonal.
Spänningarna mellan USA och Iran har ökat rejält de senaste veckorna. En viktig spelare i Washington DC är den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton.


Till bords med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, brett leende i ett handslag med Rysslands president Vladimir Putin eller tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Stundom i bakgrunden, stundom i rampljuset, tycks John Bolton ständigt synas med sin karaktäristiska vita mustasch när en laddad militär situation eller potentiell konflikt föreligger.

Sedan drygt ett år har han varit president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare, och av en slump tillträdde han på veckan 15 år efter 2003 års invasion av Irak.

Bolton, som då var statssekreterare på USA:s utrikesdepartement med ansvar för vapenkontroll och internationell säkerhet under president George W Bush, sade till brittiska public servicekanalen BBC att Irak förfogade över massförstörelsevapen. Det argumentet, som visade sig felaktigt, användes senare för att motivera invasionen. I dag anser många bedömare att den var ett fiasko.

Kapellmästare
Boltons kritiker drar paralleller mellan 2003 och dagens spända relation till Iran. Då som nu pratades det om ospecificerade hot, då liksom nu stod Bolton i kulisserna. Och säkerhetsrådgivaren har offentligt sågat det globala kärnenergiavtalet med Iran, som USA lämnade i fjol, och förordat regimskifte i landet.

Genom åren har John Bolton, som även arbetat som FN-ambassadör, beskrivits som en krigshök, en kapellmästare och en veteran i konsten att störta regimer. Han är en man som har ett finger med i avgörande militära beslut. Men han är också något av en udda fågel i president Donald Trumps innersta krets.

Bolton är på uppåtstigande inom Vita huset. Han uppfattas som stark och tuff – två egenskaper som Trump värderar, säger statsvetaren Robert Guttman vid Johns Hopkins-universitetet till nyhetsbyrån AFP.
Det har fått vissa att frukta att Bolton och andra utrikespolitiskt hårdföra inom det amerikanska styret är på väg att ta kontrollen.

"Sexton år efter USA:s invasion av Irak drar vi åter i väg mot en onödig konflikt i Mellanöstern, baserad på felaktig och vilseledande logik", skriver de demokratiska senatorerna Tom Udall och Dick Durbin i tidningen The Washington Post.

Vacklar om krig
Men andra bedömare påpekar att Bolton, som efter årtionden i regeringens tjänst har sin högsta position hittills, drar mot ett helt annat håll än Trump. Enligt källor börjar presidenten nu att backa från den hårda Iranlinje som säkerhetsrådgivaren förespråkar. Trump ska nyligen ha sagt till försvarsminister Patrick Shanahan att han inte vill gå i krig, rapporterar The New York Times.

Och källor uppger för nyhetskanalen CNN att Bolton börjar gå presidenten på nerverna. Trump, som gick till val på att dra USA ur de kostsamma krig som följde på terrorattackerna den 11 september 2001, befinner sig plötsligt på randen av vad många fruktar kan utvecklas till ännu en militär konflikt.

Vässad retorik
Försvarshögkvarteret Pentagon beslutade för inte länge sedan att skicka hangarfartyg med bomb- och stridsflygplan till Mellanöstern. Detta som ett svar på påståenden om att Iran eller Teherantrogna grupper planerar attacker mot amerikanska intressen. Det har även fått Iran att vässa krigsretoriken.

- Vi står inför en fullskalig konfrontation med fienden, sade generalmajor Hossein Salami, befälhavare vid revolutionsgardet som är en gren av den iranska försvarsmakten, bara dagar senare.

Bolton har varnat för "obeveklig styrka" som svar på varje attack från Iran.

Men att sända plan och örlogsfartyg är en blek handling jämfört med uppgifter till The New York Times om att Bolton ska ha begärt att 120 000 soldater ska skickas till Mellanöstern. Uppgiften har senare tillbakavisats av presidenten.

Skepsis
Paul Fritz, utrikespolitisk expert vid Hofstra-universitetet, säger till AFP att omvärlden i dag kommer att ställa sig särskilt skeptisk till Vita husets beskrivning av Iran som ett ökande hot. Han jämför med Irakkriget och regimens påstådda massförstörelsevapen.

- Det låter ohyggligt likt Irakkriget. Det finns all anledning att förhålla sig skeptisk.

Och kanske är det just skeptisk Trump börjar bli mot Bolton. På frågan om USA närmar sig ett krig med Iran svarade Trump i torsdags:

- Jag hoppas inte det.
Filip Norman/TT

Fakta: John Bolton
TT
Född i en arbetarklassfamilj i Maryland 1948. Tog sig till det ansedda universitetet Yale via stipendier och har en examen i juridik därifrån.
Utsågs till FN-ambassadör av president George W Bush och jobbade som sådan 2005–2006. Men han godkändes aldrig av senaten som då kontrollerades av Demokraterna. Innan dess jobbade han bland annat på justitie- och utrikesdepartementen under de republikanska presidenterna George H W Bush och Ronald Reagan.

Har även arbetat på några av Washington DC:s mer kända advokatbyråer samt som chefsanalytiker på den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. Hans karaktäristiska mustasch är välkänd från den konservativa tv-kanalen Fox News, där han har kommenterat utrikespolitik.

Fakta: Den presidenten lyssnar på
TT
Rollen som nationell säkerhetsrådgivare har funnits sedan kalla kriget. Ämbetet ses som viktigt för att en presidents världssyn ska genomsyra olika departement och myndigheter som arbetar med USA:s säkerhet.
Till skillnad från ministerposter och andra höga ämbeten måste kandidaten inte godkännas av USA:s senat.

Bland tidigare kända profiler som har haft jobbet finns Susan Rice, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski och Brent Scowcroft.
Källor: CNN och Vita huset.

Etiketter: usa iran john bolton krig

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter