dolda ny logga mindre

Trump: "Jag är pro-life med tre undantag"

Trump:
"Jag är pro-life med tre undantag"

Alex Brandon/AP/TT USA:s president Donald Trump gör tummen upp till restriktiva abortlagar – men han vill se undantag bland annat för kvinnor som blivit våldtagna. Arkivbild.
Alex Brandon/AP/TT USA:s president Donald Trump gör tummen upp till restriktiva abortlagar – men han vill se undantag bland annat för kvinnor som blivit våldtagna. Arkivbild.

USA TT-AFP
Flera delstaters nya, hårda abortlagar har piskat upp en debattstorm i USA om abortens vara eller icke-vara. Vindarna har nått Vita huset, där president Trump nu tar bladet från munnen.

I en rad tweets bekänner sig president Trump till den konservativa falang som vill se restriktiva abortlagar – i USA kallade "pro-life", eller Ja till liv – med undantag för vissa omständigheter.

"Som de flesta redan vet, och för de som inte vet, är jag starkt 'pro-life', med tre undantag – våldtäkt, incest och när mammans liv är hotat. Jag är av samma åsikt som Ronald Reagan", skriver Trump, och hänvisar till den republikanske president som satt i två mandatperioder på 1980-talet.

Han ger också en känga till den politiska vänstern, som enligt presidenten "imploderar" i frågan om abort.

"Vi måste hålla ihop", fortsätter han.

Hårda lagar
En handfull delstater har nyligen röstat igenom hårda abortlagar som förbjuder abort från det att fostrets hjärtslag kan upptäckas, bland andra Alabama, vars guvernör Kay Ivey i veckan skrev under landets strängaste abortlag.

Lagen kriminaliserar abort även i fall där kvinnan har våldtagits eller utsatts för incest, och innebär att läkare som utför aborter riskerar 99 års fängelse.

Delstaterna utmanar ett prejudicerande beslut av Högsta domstolen i ett fall från 1974, kallat Roe vs. Wade, som gav kvinnor rätt att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Konservativa domare
Den kristna högern, som utgör en stor del av abortmotståndet i USA, var en viktig väljargrupp för president Trump i upptakten till valet 2016. Han lovade då att utnämna konservativa domare till landets Högsta domstol, som tar sig an rättsfall som kan få betydelse för hur den amerikanska författningen tolkas.

Löftet infriades när de konservativa domarna Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh valdes in 2017 respektive 2018.

Etiketter: abort donald trump

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter