dolda ny logga mindre

Hasselmössens väg ännu inte säker

Hasselmössens väg ännu inte säker

Djur (TT)
Torkan under förra sommaren ställer till det för hasselmöss som söker kärleken. Vandringen vid Stenshuvud i Skåne blir riskfylld när bron som ska trygga deras möten inte växer som den ska.

Hasselmössen i närheten av Stenshuvuds nationalpark i Skåne har fått en alldeles egen kärleksportal då en ny väg byggdes för ett par ett år sedan. Honorna bor på ena sidan av den, hanarna på den andra. Den nya vägen hotade musmötena, och därmed mössens fortplantning.

Därför tvingades vägbygget att anpassas till hasselmössens kärleksmöten. En slags bro har byggts över vägen som skulle kläs med växlighet, så att mössen tryggt och säkert skulle kunna gå över vägen på doftande honungsrosor, vindlande björnbärssnår och andra underbara slingrande växter.

Men förra årets torra sommar har sinkat mössens möjligheter till trygg övergång – växterna har helt enkelt inte satt fart ännu på grund av torkan, rapporterar P4 Kristianstad. De skulle växa flera meter på en säsong, men lyckades bara nå en och en halv meter. Därför fungerar inte bron som den var tänkt – ännu.

Men Trafikverket hyser gott hopp. Om sommaren inte blir för torr så kommer klätterväxterna snart att göra hasselmössens passage säker. Då kommer kanske Trafikverket också att sätta upp kameror, så att musmötena kan övervakas.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Hasselmössens egen bro på plats vid Svabesholm söder om Kivik, som sattes på plats 2017. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter