dolda ny logga mindre

Konferens mot antisemitism hålls i Malmö

Konferens mot antisemitism hålls i Malmö

Politik (TT)
Regeringen ska nästa år hålla en internationell konferens mot antisemitism i Malmö.

- Var än antisemitismen finns ska den belysas och bekämpas, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han lämnade beskedet vid en presskonferens i Malmö på fredagen. Att konferensen ska hållas är ingen nyhet, däremot att den hålls i just Malmö.

Löfven uppger att det inte går att förneka att Malmö och världen har ett problem med antisemitism.

På toppnivå?
Konferensen ska hållas 27-28 oktober 2020. Det är 20 år efter den förre statsministern Göran Persson (S) höll en konferens om Förintelsen i Stockholm.

Arrangemanget nästa år ska gå under namnet Malmökonferensen eller Konferensen mot antisemitism och för ihågkomst av Förintelsen. Löfven hoppas på att stats- och regeringschefer från andra länder, experter och representanter för olika samfund och organisationer ska delta.

Malmö kommun har själv velat få konferensen till staden.

- Malmö vill spela en viktig roll i kampen mot antisemitism, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Kritik mot SSU
Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Skåne har kritiserats för att ha gett uttryck för antisemitism. Moderaterna hävdar att det finns ett mönster av antisemitism inom socialdemokratin. M-ledaren Ulf Kristersson kräver att S agerar.

- I socialdemokratin och i arbetarrörelsen finns det inte utrymme överhuvudtaget för antisemitism. Inte en millimeter och det vet man som medlem, säger Löfven.

Han uppger också att om det behövs mer utbildning eller information så ska det genomföras.

- Jag skulle vilja ha ett samarbete med Ulf Kristersson och andra demokratiska partier, att vi krokar arm och gör ett arbete tillsammans.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och statsminister Stefan Löfven (S) håller en pressträff i Malmö.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter