dolda ny logga mindre

MP vill öka jämställdheten i EU

MP vill öka jämställdheten i EU

Politik (TT)
Miljöpartiets toppkandidater Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren vill öka MP:s profil som ett feministiskt parti. De presenterar i valrörelsens sista dagar tre punkter för att göra EU mer jämställt.

Jämställdhetsutspelet görs vid en presskonferens på fredagsmorgonen, 100 år sedan beslutet om den kvinnliga rösträtten i Sverige togs.

- Det måste bli ett slut på alla vackra ord, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Den första åtgärden Miljöpartiet (MP) vill se handlar om pengarna i EU:s budget. Hon tycker att utvecklingen går för långsamt, lönegapet mellan kvinnor och män är 16 procent, och pensionsgapet 36 procent. Där vill MP att EU jobbar för en utjämning med hjälp av budgeten.

- Vi vill jämställdhetssäkra EU:s budget, så vi får kraft bakom orden.

Dessutom vill MP ha en Metoo-lag i hela EU, som tvingar arbetsgivare att aktivt arbeta förebyggande mot sexuella trasserier.

Alice Bah Kuhnke vill likna den med den jämställdhetslag som hon själva arbetat för i Sverige, där arbetsgivarna måste arbeta förebyggande mot trakasserier.

Hon vill också sätta press på EU:s nya kommission och nya kommissionärer efter valet, så att de arbetar för jämställdhet.

- Vi vill att EU:s alla länder ratificerar Istanbulkonventionen, som innebär att våld mot kvinnor ska bekämpas, säger Alice Bah Kuhnke.
 

Foto: Anders Wiklund/TT
Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter