dolda ny logga mindre

"Ibizagate" inte den första av FPÖ:s skandaler

"Ibizagate" inte den första av FPÖ:s skandaler

Österrike (TT)
Fyra gånger har högerpopulistiska FPÖ suttit i österrikiska regeringar.
Fyra gånger har det slutat i krasch, konflikter och splittringar.

Men inget slår den senaste skandalen. Med ingredienser som Ryssland, fylla och riggade upphandlingar har den fått den österrikiska politiken att gunga.


En villa på Ibiza, sommaren 2017. Vid ett bord belamrat av sprit och energidrycken Red Bull sitter mannen som några månader senare ska bli Österrikes vice förbundskansler. Där sitter också en kvinna som Heinz-Christian Strache tror är en investeringsvillig släkting till en rysk oligark.

Strache drar upp planer för hur kvinnan ska kunna hjälpa det parti han leder, FPÖ, att ta kontroll över den österrikiska tidningen Kronen Zeitung. Han antyder också att hon ska få tillgång till upphandlingar.

Allt fångas av en dold kamera. När videon i mitten av maj når offentligheten sätter den Österrike i rejäl gungning. Inom loppet av några dagar har Strache avgått, nyval utlösts, och FPÖ-ministrarna lämnat regeringen. En misstroendeomröstning väntar dessutom landets förbundskansler.

"Blåögd Strache"
Människor i hans närhet säger visserligen att Strache kan vara blåögd, men jag väntade mig inte att han skulle stämma möte med en okänd människa, dricka mängder av Red Bull och vodka och sedan prata om hur han vill förstöra pressfriheten i landet och diskutera tvivelaktiga affärer, säger Nina Horaczek, journalist på den österrikiska vänsterliberala tidningen Falter, som gjort flera granskningar av FPÖ.

- Men FPÖ är ett parti som också tidigare har omgärdats av olika skandaler. Så vi är ganska vana.

Det är inte heller första gången som en regering där FPÖ ingår kraschar. I mitten 1980-talet sprack samarbetet med socialdemokraterna när den kontroversielle högerradikalen Jörg Haider tog över partiledarskapet.
Andra gången, i början av 2000-talet, blev nyval ett faktum då stämningen i partiet var så dålig att flera högt uppsatta FPÖ-politiker kastade in handduken.

Ytterligare några år senare delades partiet i två, i samband med att FPÖ satt i regering för tredje gången. Jörg Haiders nystartade parti BZÖ fick då sitta kvar, medan FPÖ kastades ut och fick en ny ledare: Heinz-Christian Strache.

Svårsmält politik
Under Straches ledning har partiet rekryterat mer välutbildat folk till ledande positioner, berättar Reinhard Heinisch, professor i statsvetenskap vid universitetet i Salzburg. Samtidigt har flera av dessa haft kopplingar till studentorganisationer (på tyska Burschenschaften) med högerextrema och antisemitiska inslag.

- Det ironiska är att i ett försök att göra FPÖ till ett mer kompetent politiskt parti, blev politiken mer svårsmält. Flera av de här nya människorna kom från extremhögern och har gjort en rad förfärliga uttalanden, säger Heinisch.

Hösten 2017 bjöds Strache och hans parti än en gång in till en regeringskoalition, med ÖVP under ledning av Sebastian Kurz.

Det nära ett och ett halvt år långa samarbetet har präglats av den ena uppseendeväckande historien efter den andra, där FPÖ varit inblandat.
Det har varit antisemitiska uttalanden, attacker mot medier och märkliga polistillslag.

"Tigande kanslern"
Skandalerna har kallats "engångsföreteelser". Förbundskansler Kurz har fått öknamnet "Der Schweigekanzler" – den tigande kanslern – eftersom han i de flesta fall undvikit att kommentera dem. Men med Ibizavideon blev det en engångsföreteelse för mycket. Nog är nog, sade Sebastian Kurz på presskonferensen där han förklarade samarbetet avslutat.

- FPÖ säger ”lita på oss för vi ärliga", "lita på oss för vi är inte korrupta". Sedan syns deras ledare agera exakt tvärt om i videon. Det är väldigt svårt även för den mest oinformerade väljaren att se detta och inte känna sig sviken, säger Heinisch.

Nina Horaczek befarar att den senaste skandalen kan skada demokratin i Österrike ytterligare.

- Det skapar en bild av politiker som korrupta och bara intresserade av att sko sig själva. Att de inte bryr sig om folket. Det är ett hot mot demokratin i Österrike om människor inte känner sig representerade och förlorar förtroendet för politikerna.

Erika Nekham/TT
 

Fakta: FPÖ
(TT)
Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) grundades 1955 av tidigare nazister.

Satt första gången i regering i mitten av 1980-talet och hade då inledningsvis en mer liberal profil. När högerradikale Jörg Haider tog över ledarskapet mitt under mandatperioden utlyste den socialdemokratiske förbundskanslern nyval.

2002 blev nyval åter blev ett faktum, då svåra interna konflikter inom FPÖ ledde till att dåvarande regeringssamarbete med ÖVP sprack.

Ett mycket försvagat FPÖ fick dock en ny chans av ÖVP mandatperioden därpå. Men splittringarna var fortsatt så djupa att partiet 2005 delades upp i två: BZÖ och FPÖ.

FPÖ-delen kastades ut ur regeringen och fick en ny partiledare: Heinz-Christian Strache.

Efter valet i oktober 2017 bildade FPÖ regering tillsammans med det konservativa partiet ÖVP, som leds av Sebastian Kurz. Flera tunga departement viktes åt FPÖ, som inrikes- försvars- och utrikesdepartementen.

Den 18 maj avgick Strache till följd av Ibiza-affären, och ersattes av Norbert Hofer. Regeringssamarbetet sprack därefter och nyval planeras i september.

Källa: Nyhetsbyrån APA, Nationalencyklopedin, Reinhard
Heinisch

 

Bakgrund: "Nog är nog"
(TT)
"Genug ist genug" – "Nog är nog" – sade förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) på den presskonferens där han förklarade samarbetet med FPÖ över. Här är några av de uppmärksammade händelser som FPÖ varit inblandat i under senaste mandatperioden:

• "Sångboksaffären" i januari 2018, där tidningen Falter kunde koppla samman FPÖ:s toppnamn till delstatsvalet i Niederösterreich med en nyutgåva av en sångbok med rasistiskt och antisemitiskt innehåll.

• I februari genomfördes på order av inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) en razzia på en av landets säkerhetstjänster. Insatsen leddes av en polis som också är aktiv inom FPÖ och underrättelseuppgifter om personer i nynazistiska och högerextrema kretsar beslagtogs.

• När utrikesministern Karin Kneissl, som formellt är oberoende men tillsatt av FPÖ, gifte sig förra sommaren väckte en av gästerna uppmärksamhet: Rysslands president Vladimir Putin.
Bilder från festen där Kneissl syntes knäböja inför Putin efter en dans väckte skarp kritik.

• Kickl hamnade i nytt blåsväder när hans departement uppmanade polisens presstalespersoner att begränsa information till medier som är "för kritiska".

• I våras skickade en lokal FPÖ-avdelning ut ett nyhetsbrev till alla hushåll i Adolf Hitlers födelsestad, innehållande en dikt där migranter jämfördes med råttor.

Källa: APA, Die Presse med flera

 

Foto: Michael Gruber/APA/TT
Demonstranter samlades framför förbundskanslerns kansli i Wien i Österrike efter avslöjandet av den så kallade Ibiza-affären. På skylten till höger står "Den här regeringen är korrupt". Arkivbild.

Foto: Michael Gruber/AP/TT
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) står ensam, hans samarbete med FPÖ har fallit och det är inte säkert att den övergångsregering han nu leder kommer att fortleva. På måndag hålls en misstroendeomröstning i parlamentet. Arkivbild.

Foto: Michael Gruber/AP/TT
Heinz-Christian Strache anländer till presskonferensen där han meddelade att han avgår som vice förbundskansler och FPÖ:s ledare. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter