dolda ny logga mindre

Kulturkrock väntar när Trump går på sumo

Kulturkrock väntar när Trump går på sumo

Japan/USA (TT)
Kampsportsentusiaster över hela världen håller andan inför Donald Trumps besök på en sumobrottningsarena i Tokyo.

Mötet mellan den flamboyante amerikanske presidenten och den traditionsrika sumon beskrivs som "den ultimata kulturkrocken".

Handelsfrågor och storpolitik står på dagordningen under Donald Trumps fyra dagar långa statsbesök i Japan och han träffar både premiärminister Shinzo Abe och landets nyinsvurne kejsare Naruhito.
Men det som skapat rubriker redan på förhand är presidentens program på söndagskvällen, då han besöker sumoarenan Ryogoku Kokugikan i Tokyo.

Den japanska kampsportsformen, där välnärda brottare försöker fälla eller knuffa varandra ur ringen, är omgärdad av stor respekt och strikta etikettsregler. Sumokännare befarar nu att Trumps visit på Ryogoku Kokugikan kan leda till en besvärlig kulturkrock.

Ska dela ut pokal
Bland annat väntas presidenten, som i egenskap av vanlig död inte får ta plats i den kejserliga logen, se matchen från en stol, till skillnad från andra åskådare som får nöja sig med kuddar på golvet. Efter matchen ska han dela ut en egen "Trump Cup"-pokal till vinnaren, enligt AFP.

- Trump kommer att bidra med stjärnglans, men jag tror inte att sumoentusiasterna är intresserade av det, säger sumoexperten Mark Buckton till nyhetsbyrån AFP.

Det är långt ifrån första gången Trump besöker en brottningsmatch, då presidenten är ett stort fan av fribrottning. I ett spritt videoklipp från 2007 ses han genomföra en så kallad body slam på wrestlinghöjdaren Vince McMahon, som senare fick sitt huvud rakat under förnedrande former. Men om den välregisserade fribrottningen kännetecknas av skrikiga kostymer och färgstarka karaktärer är sumobrottningen av mer spartansk karaktär.

"Ett vanärande"
- Det här är inte vad sumon behöver just nu. Vissa skulle till och med se det som ett vanärande av sporten, säger Buckton.

Andra ser fram emot besöket, och hoppas att Trumps visit kan hjälpa till att återställa sumobrottningens rykte efter de många skandaler som skakat sporten de senaste åren, däribland rapporter om fixade matcher och kopplingar till organiserad brottslighet.

Floristen och sumoentusiasten Kanako Tanabe beskriver besöket som "fantastiskt".

- Det kommer att vara en stund av stolthet, säger han till AFP.

Pontus Ahlkvist/TT
 

Fakta: Sumo
(TT)
Sumo är en form av japansk traditionell brottning som går ut på att antingen knuffa motståndaren ur ringen (dohyo) eller fälla denne så att någon annan kroppsdel än fötterna rör vid marken.

Eftersom det inte finns några viktklasser i sumobrottningen göder sig de flesta aktiva till väldigt höga vikter.

Varje år hålls sex stora sumoturneringar i Japan, med inslag av ålderdomliga shintoistiska ritualer.

Källa: NE

 

Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Trump rakar håret på wrestlinghöjdaren Vince McMahon efter att ha brottat ned honom utanför ringen i samband med en match 2007. Arkivbild.

Foto: Kyodo/AP/TT
Sumobrottarna Tosayutaka (till höger) och Toyohibiki vid en match i Toyo 2010. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter