dolda ny logga mindre

Toppträff om toppnamn i Bryssel

Toppträff om toppnamn i Bryssel

EUBryssel, (TT:s korrespondent)
Weber, Vestager eller Timmermans? Eller kanske Barnier?

Nu samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att klura på en efterträdare till Jean-Claude Juncker på unionens tyngsta post.


Snart 65-årige Juncker har suttit som ordförande i EU-kommissionen sedan EU-valet 2014, men inväntar nu sin pensionering.

Ersättaren ska tas fram via en trestegsraket. Första delen var i söndags då valet hölls till EU-parlamentet. Det följs nu av att de 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer ska enas om att föreslå ett namn i stället för Juncker – varpå allt avslutas med en omröstning i EU-parlamentet, sannolikt i mitten av juli.

Frans eller Manfred?
Fast det som låter enkelt lär troligen bli ganska svårt.

EU-parlamentets företrädare och de olika partigrupperna trycker hårt på att det så kallade toppkandidatssystemet fortsatt ska gälla. I så fall måste stats- och regeringscheferna välja någon av de kandidater som utsetts på förhand av partigrupperna.

Och då handlar det i huvudsak om tyske Manfred Weber för kristdemokratiskt konservativa EPP, nederländske Frans Timmermans för socialdemokratiska S&D eller danska Margrethe Vestager för liberala Alde.

"Inte bundet"
Fast det är inget som alla stats- och regeringschefer ställer upp på.

- Regeringens uppfattning är att Europeiska rådet inte är bundet till att välja endast bland dessa kandidater, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd i går.

- Kommissionen ska naturligtvis ha bästa möjliga ordförande oavsett vad den så kallade toppkandidatprocessen ger för utfall, sade Löfven.

Liknande ord hörs inte minst från Frankrikes president Emmanuel Macron. En företrädare för presidentkansliet informerade i går om att Frankrike visserligen ser toppkandidaterna som "legitima kandidater", men att man inte vill att systemet ska vara automatiskt.

Enas om tidsplan
En första fingervisning om hur det kommer att gå väntar när Macron och Löfven och de andra stats- och regeringscheferna i kväll äter en informell toppmötesmiddag i Bryssel.

Tanken då är framför allt att enas om en tidsplan för tillsättandet.
Kommissionsordföranden är bara en av en rad topptjänster inom EU som måste tillsättas under sommaren och hösten. Förhoppningen är att allt ska gå så smidigt som möjligt för att inte förlama det ordinarie EU-arbetet.

En person som många fört fram som tänkbar kompromisskandidat är EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Stats- och regeringscheferna är samtidigt fullt medvetna om att det kommer att krävas rejält med övertalning för att få EU-parlamentet att godkänna någon annan än toppkandidaterna.

Wiktor Nummelin/TT
 

Fakta: EU-kommissionens ordförande sedan 1977
(TT)
Följande personer – alla män med tidigare ministererfarenhet – har varit ordförande i EU-kommissionen under de senaste 40 åren:

1977-81: Roy Jenkins, Storbritannien (tidigare flyg-, finans- och inrikesminister)

1981-85: Gaston Thorn, Luxemburg (premiärminister 1974-79)

1985-95: Jacques Delors, Frankrike (tidigare finansminister)

1995-99: Jacques Santer, Luxemburg (premiärminister 1984-95)

1999-2004: Romano Prodi, Italien (premiärminister 1996-98 och
2006-08)

2004-14: José Manuel Barroso, Portugal (premiärminister 2002-04)

2014-: Jean-Claude Juncker, Luxemburg (premiärminister 1995-2013)

Fotnot: Sedan Santer tvingats avgå i en förtroendeomröstning
leddes kommissionen under sommaren 1999 av den spanske kommissionären Manuel Marín.

 

Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsminister Stefan Löfven pratar med journalister i samband med EU-nämnden inför veckans toppmöte i Bryssel.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter