dolda ny logga mindre

Många saknas efter ungersk båtolycka

Många saknas efter ungersk båtolycka

Balazs Mohai/AP En räddningsbåt har med hjälp av ekolod sökt efter överlevande i Donaus vatten.
Balazs Mohai/AP En räddningsbåt har med hjälp av ekolod sökt efter överlevande i Donaus vatten.

Ungern TT-AFP-Reuters
Fortfarande saknas flera passagerare efter en båtolycka i Budapest och utsikterna att hitta överlevande bedöms som minimala.
Totalt 21 personer saknas och minst sju har omkommit efter att båten kapsejsade sent på onsdagskvällen.


Turistbåten Mermaid låg förtöjd nära det ungerska parlamentet i centrala Budapest när en annan turistbåt körde in i den. Kollisionen fick båten att kapsejsa och samtliga ombord hamnade i vattnet, enligt lokala medier.

- Vi vet inte hur det hände, vi vet bara att båten sjönk snabbt, säger en talesperson för båtens ägare.

Litet hopp
Händelseförloppet var snabbt, och många ombord fångades omedelbart av de starka strömmarna i floden. Fortfarande saknas 21 personer och hoppet om att hitta fler överlevande i det kalla vattnet är inte stort.

- Som talesperson för räddningstjänsten är jag inte benägen att säga att det inte finns något hopp, så jag vill hellre säga att det finns en minimal chans, sade talespersonen Pal Gyorfi om läget på torsdagsförmiddagen.

Sammanlagt befann sig 35 personer på båten vid olyckstillfället, 33 sydkoreanska turister och två ungerska besättningsmedlemmar. Sju sydkoreaner har räddats medan lika många landsmän har bekräftats omkomna.

Sydkoreas utrikesdepartement uppger att landet kommer att skicka personal till Ungern för att hjälpa till med efterarbetet.

Avstängd trafik
Kraftiga regnbyar har höjt vattennivån på Donau och starka strömmar har bidragit till olyckans omfattning. Flera av dem som har räddats plockades upp ur vattnet många hundra meter nedströms från olycksplatsen. Dykare letade under natten efter överlevande flera kilometer nedströms. Båtens skrov hittades ett par hundra meter från olycksplatsen.

Myndigheterna har stängt av all trafik på floden inom stadens gränser.
Båten hade nyligen varit på service och hade inga rapporterade problem, ägaren Panorama Deck.

- Det var en helt vanlig turisttur. Vi vet inte hur det hände, vi vet bara att båten sjönk snabbt, säger talespersonen Mihaly Toth till nyhetsbyrån MTI.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter