dolda ny logga mindre

170 ton skräp plockades på svenska stränder

170 ton skräp plockades på svenska stränder

Håll Sverige rent/TT 48 000 personer plockade sammanlagt 170 ton skräp på svenska stränder vid årets upplaga av Nordiska kusträddardagen.
Håll Sverige rent/TT 48 000 personer plockade sammanlagt 170 ton skräp på svenska stränder vid årets upplaga av Nordiska kusträddardagen.

Natur- och miljö TT
Flaskor, snabbmatsförpackningar och plastpåsar. Vid årets upplaga av Nordiska kusträddardagen plockades 170 ton skräp från svenska stränder under en enda dag.

- Jag tror det börjar sjunka in för många att problemet finns även här, säger Johanna Ragnartz, vd på den ideella stiftelsen Håll Sverige rent, som står bakom initiativet.

Städdagen arrangerades för tredje året i följd i början av maj, och engagerade rekordmånga 48 000 personer.

- Intresset är verkligen enormt. Framförallt ser vi att många unga engagerat sig i år, mycket tack vare att dagen fått spridning i sociala medier, säger Johanna Ragnartz.

Det mesta av skräpet, 60 procent, bestod av saker som endast använts en gång, visar den plockanalys som gjorts i samband med städdagen. De vanligast förekommande föremålen som hittades var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar.

Även om plockdagen har blivit en succé hoppas Johanna Ragnartz att den inte behövs i framtiden.

- Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem. Lösningen är inte att städa utan att vi slutar skräpa ner. Det måste bli en norm att det inte är okej att slänga saker i naturen, säger hon.
Filip Joelsson/TT

Fakta: De tio vanligaste skräpföremålen på våra stränder
TT
1. Oidentifierbara plastbitar
2. Rep i plast
3. Flasklock och korkar i plast
4. Snabbmatsförpackningar, godisomslag, engångsartiklar och bestick
5. Farligt avfall och annat
6. Plastpåsar
7. Glas och keramik
8. Gummi (till exempel däck och skosulor)
9. Fisknät
10. Plastflaskor
Källa: Håll Sverige Rent, plockanalys Nordiska Kusträddardagen

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter