dolda ny logga mindre

Kontroll avgörande för flyktingopinion

Kontroll avgörande för flyktingopinion

Migration. (TT)
Människors känsla av om politikerna har kontroll, eller inte, kan avgöra val och avgör också attityden till invandring i Sverige och västvärlden.

Det spelar mycket större roll än den faktiska storleken på och effekterna av invandring, enligt nationalekonomen Joakim Ruist.


- Det är min tolkning av vad jag ser, säger Ruist som forskar om migration vid Göteborgs universitet och som efter ett års arbete blivit klar med boken Global migration – orsaker och konsekvenser.

Migrationens effekter
Boken, som presenteras på ett SNS-seminarium, är Ruists försök att sammanfatta en mängd forskningsstudier från hela världen om migrationens effekter i länder som människor lämnar och på platser de söker sig till.

En övergripande slutsats är att migrationen inte är särskilt omfattande och effekterna av invandring är relativt små, de kan vara positiva och negativa. Men oftast är de hanterbara och flera länder som haft en hög invandring i Europa eller den övriga västvärlden har ändå kunnat bevara sammanhållning och klarat ekonomin.

Brist på kontroll
Men tre händelser på senare år visar tydligt på hur attityder snabbt kan svänga. Invandring och flyktingfrågan är en mycket stark kraft för politiker när det gäller att mobilisera väljare. Ruist pekar på flyktingkrisen i Europa 2015, Storbritanniens röst för att lämna EU och Donald Trumps framgång i presidentvalet i USA 2016. I de två senare fallen användes migrationsfrågan som extra bränsle.

- Det är tre exempel som skiljer sig mycket åt, men den gemensamma nämnaren är inte att det skulle ha handlar om ovanligt hög invandring – det går att visa på exempel på mycket större invandring för länder vid andra tillfällen. Men det människor reagerade på var att de upplevde en brist på kontroll, säger Ruist.

Det tydligaste exemplet, som också nu gör att känslan av brist på kontroll hänger kvar och gynnar invandringskritiska krafter, är flyktingkrisen i Europa. Ruist framhåller att alla länder i Europa nu vet att det nästa gång kan bli de som får ta emot en miljon asylsökande, som Sverige och Tyskland, eftersom asylsystemet inom EU inte fungerar.

Lars Larsson/TT
 

Foto: Jessica Gow/TT
Nationalekonomen Joakim Ruist är aktuell med boken "Global Migration" om varför människor migrerar och vilka konsekvenser det får i mottagarländerna.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter