dolda ny logga mindre

46-åring frias från terrorförberedelser

46-åring frias från terror-förberedelser

Brott (TT)
Svea hovrätt friar en 46-årig man som tidigare dömts i tingsrätten för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige.

En medåtalad man frias liksom i tingsrätten för samma brott.

Båda två, samt en tredje man, döms dock för terrorfinansiering.


"Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände mannen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott", säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet, i en skriftlig kommentar.

Den 46-årige mannen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg det bevisat att han stått i kontakt med terrororganisationen Islamiska staten (IS) och införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Inte bevisat
Men Svea hovrätt gör alltså en annan bedömning, och friar mannen från förberedelsebrottet. Han har visserligen haft kemikalier och andra föremål förvarade hos sig som skulle kunna användas i brottsligt syfte.
Men det är inte bevisat att han haft för avsikt att använda dessa för ett begå ett terrorbrott, anser rätten.

Frikännandet var väntat, då hovrätten efter förhandlingen mot 46-åringen beslutat att häva häktningen av honom. Han försattes dock inte på fri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

46-åringen döms dock till fyra månaders fängelse för terrorfinansiering, sedan han har skickat pengar som kommit IS till del. Men då han redan suttit häktad i mer än ett år kommer han inte att sitta i fängelse för detta.

Tillslag förra våren
Från början åtalades förutom 46-åringen också en 30-åring och en 39-åring misstänkta för att ha planerat ett attentat. Båda dessa friades av tingsrätten. Domen mot 30-åringen överklagades av åklagaren, men hovrätten fastställer tingsrättens friande dom.

Däremot döms även 30-åringen och en tredje man för terrorfinansiering. 30-åringen döms till sex månaders fängelse, och den andre mannen till fyra månaders fängelse. Även dessa har redan suttit av sina straff i häktet.

Misstankarna om attentatsplanen blev kända då polisen en aprilmorgon förra året slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och en fastighet i jämtländska Strömsund. Tre män, 46-åringen, 30-åringen och 39-åringen, anhölls som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd någonstans i Sverige. Enligt åklagaren skulle de ha försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister.

Erika Nekham/TT
 

Fakta: Detta har hänt
(TT)
Vid fyratiden på morgonen en aprildag 2018 slog nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm.
Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. De skulle också ha skickat pengar till terrorgruppen IS, enligt utredarna. Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänktes ha skickat pengar till IS.

I december 2018 kom åtalet mot männen. Alla sex åtalades för brott mot "lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall". De tre som först greps åtalades även för förberedelse till terroristbrott.

Endast 46-åringen dömdes av Solna tingsrätt för förberedelse.
Han och tre av de andra dömdes också för terrorfinansiering.

Svea hovrätt friar mannen från förberedelse. Han och två andra män döms däremot för terrorfinansiering.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

 

Foto: Säkerhetspolisen / Hando
Mycket i fallet har kretsat kring det konkurslager av målarfärg och kemikalier som den 46-årige mannen köpt upp. För att ha till sitt företag i byggbranschen, hävdar mannen. För att tillverka sprängmedel av, har åklagaren hävdat. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter