dolda ny logga mindre

M: Regeringen måste klargöra Kinas roll

M: Regeringen måste klargöra Kinas roll

Politik (TT)
Regeringen måste klargöra om Kina utövat påtryckningar på FN-organet UNDP i Sverige för att stoppa 70-årsfirandet av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i Stockholm.

Det kräver Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

- Det får inte finnas minsta misstanke om att UNDP har utsatts för påtryckningar från Kina, säger Wallmark.

Bakgrunden är att UNDP den 13 maj skulle ha ett evenemang på Fotografiska museet i Stockholm för att uppmärksamma 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) skulle delta från regeringen.

I samband med det evenemanget skulle även bilder från en fotoutställning som pågår på Fotografiska visas. Bland bilderna som skulle visas fanns porträtt på bland andra Dalai lama och regimkritikern Ai Weiwei. Några timmar innan evenemanget skulle börja ställdes allt in, vilket SVT Nyheter rapporterat om.

Djupt allvarligt
Enligt Hans Wallmark finns det misstankar om att detta skett efter påtryckningar från Kina.

- Tyvärr går det inte att frigöra sig från misstanken att UNDP inte utsatts för det eller låtit sig utsättas för det. Och det är djupt allvarligt att detta sker i Sverige, säger Hans Wallmark.

Han anklagar inte regeringen för att vara inblandad men uppmanar den att agera.

- Vi har varit ett kärngivarland till UNDP, och det vill jag att vi ska fortsätta att vara, men då bygger det också på att man har förtroende för hur UNDP agerar. Det är kraftigt urholkat nu, och det är därför det är så viktigt att den svenska regeringen agerar för att värna ett FN-organ som UNDP.

Fel riktning
Chefen för UNDP:s Nordenkontor, Camilla Brückner, svarade på frågor kring detta på utrikesutskottets sammanträde under torsdagen.

- Man sade att det var ett beslut fattat av Nordenkontoret, och sen ställde vi återkommande frågor och vad som var skälet. Det angavs egentligen inte, och det är därför det inte går att frigöra sig från att Kina varit inblandat, säger Hans Wallmark (M).

I en debattartikel i Aftonbladet häromdagen förklarade Camilla Brückner att anledningen till att evenemanget skjutits upp är att konstutställningen som skulle visas i samband med det "riskerade att leda samtalet i en riktning som inte var avsikten snarare än det viktiga arbetet för mänskliga rättigheter".

Owe Nilsson/TT
 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark vill veta om Kina stoppat ett evenemang i Stockholm. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter