dolda ny logga mindre

Västsvensk politiker döms för miljonsvindel

Västsvensk politiker döms för miljonsvindel

Brott (TT)
En kristdemokratisk politiker i 70-årsåldern från ett partidistrikt i Västra Götaland döms av Skaraborgs tingsrätt för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa. Han döms till två års fängelse.

Brottet upptäcktes i oktober förra året när distriktet fick flera inkassokrav och inte kunde betala för kostnader som uppstått under valrörelsen.
Politikern skildes kort efter det från sina uppdrag både i kommun och region, och med hjälp av moderpartiet lyckades distriktet betala av sina skulder.

Mannen var under den aktuella perioden ensam firmatecknare och kassör i partidistriktet. Av domen framgår att mannen fallit för bedragare som lurat honom att tro att han ärvt en fond i England på över 45 miljoner kronor, men att han först måste betala skatter och avgifter för att få tillgång till fonden. Ju mer han betalade desto mer ökade kraven.
"Det hela är en soppa utan dess like", säger mannen i ett förhör.

Mannen erkänner att han tagit pengarna, men avsikten var att återbetala dem så snart han fick tillgång till den utlovade fonden. Han har också belånat sitt hus och lånat pengar av andra och betalat omkring en miljon av egna pengar. Men någon fond har mannen inte fått tillgång till.
 

Foto: Naina Helén Jåma/TT
En kristdemokratisk politiker döms till två års fängelse för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter