dolda ny logga mindre

Massdemonstration i svart genom Hongkong

Massdemonstration i svart genom Hongkong

Vincent Yu/AP/TT Merparten av demonstranterna är klädda i svart för att visa sitt missnöje.
Vincent Yu/AP/TT Merparten av demonstranterna är klädda i svart för att visa sitt missnöje.

Hongkong TT-AFP-Reuters
Hundratusentals svartklädda demonstranter marscherar genom Hongkong. Ett omstritt lagförslag om utlämningar till Fastlandskina har lagts på is, men den folkliga vreden i Hongkong har inte lagt sig.

Demonstrationståget började röra sig från parken mot Hongkongs regeringskvarter vid 08.30-tiden (svensk tid). Flertalet av deltagarna är klädda i svart som en markering mot områdets ledare Carrie Lam, som fram till i går förespråkat lagen, och kräver hennes avgång. Protesterna kommer att fortsätta tills förslaget dras tillbaka helt, enligt arrangörerna.
Jimmy Sham från protestgruppen Civil Human Rights Front liknar det nu pausade lagförslaget vid ett knivhugg mot folket.

- Den nådde nästan vårt hjärta. Nu säger regeringen att den inte kommer att tryckas in mer, men vägrar samtidigt att dra ut den.

Carrie Lam bad under söndagen om ursäkt till folket i Hongkong. I ett uttalande medger hennes kansli att det brustit i hanteringen och genomförandet av lagförslaget.

"Den högsta ledaren ber om ursäkt till medborgarna och lovar att ta emot kritiken med uppriktighet och ödmjukhet", står det i uttalandet, enligt AFP.

Sammandrabbningar
Protestens arrangörer hoppas att fler än en miljon människor, en sjundedel av Hongkongs befolkning, kommer att delta i manifestationen.

- Jag tänkte inte komma i dag men när jag såg vad som hände i onsdags, att folket i Hongkong slogs ned, smärtade det mig så. Så jag bestämde mig för att gå hit, säger Matt Chan, en av demonstranterna, till Reuters.
Våldsamma sammandrabbningar bröt ut i onsdags när polisen sköt gummikulor och tårgas mot demonstranterna. Sammanlagt har runt 80 personer, varav flera poliser, skadats i de största demonstrationerna på 22 år i Hongkong. Elva har gripits.

Hyllar död aktivist
Utanför ett köpcentrum med utsikt över platsen för våldsamheterna har vita blommor och papperslappar med hyllningar lagts på hög för att hedra en aktivist som dog när han föll ned från byggnaden. Mannen hängde upp en banderoll med budskapet "Dra tillbaka förslaget om utlämning till Kina. Vi gjorde inte uppror. Släpp studenter och skadade".
En tyst minut kommer att hållas för att hedra honom.

- Han tog en blodig väg. Jag beundrar hans energi. Jag beundrar hans mod, säger en 26-årig demonstrant till AFP.

Polisen utreder dödsfallet som självmord.

En miljon människor deltog i förra söndagens demonstration mot lagstiftningen, enligt proteströrelsen. Polisen uppskattar siffran till 240 000.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter