dolda ny logga mindre

Iran sköt ner amerikansk drönare

Iran sköt ner amerikansk drönare

Iran/USA (TT-Reuters)
Irans revolutionsgarde har skjutit ner en amerikansk drönare och uppger att den befunnit sig över Iran.

USA bekräftar att en av landets drönare skjutits ned, men hävdar att den befann sig i internationellt luftrum.


Den amerikansktillverkade drönaren av typen Global Hawk träffades med en projektil "efter att ha inkräktat på iranskt luftrum" över vattnen i provinsen Hormuzgan, skriver revolutionsgardet i ett uttalande.

"Den sköts ner när den kom in på iranskt luftrum nära Kouhmobarak-distriktet", skriver revolutionsgardet på sin hemsida.

Iran vill med skjutningen sända en tydlig signal till USA, säger revolutionsgardets befälhavare Hossein Salami till iransk tv.

"Falska" rapporter
Men de iranska rapporterna om att den skulle ha befunnit sig över Iran stämmer inte, hävdar den amerikanska militärledningen Centcom i ett uttalande.

- De iranska rapporterna om att farkosten befann sig över Iran är falska, säger Bill Urban, talesperson vid Centcom.

- Det här var en oprovocerad attack mot en amerikansk övervakningsfarkost i internationellt luftrum.

En Global Hawk-drönare kan flyga på hög höjd i mer än 30 timmar och ta högupplösta bilder över stora områden i alla typer av väder, uppger tillverkaren Northrop Grumman på sin hemsida.

- Våra gränser är en röd linje och vi kommer att reagera mot varje aggression. Iran vill inte ha krig med någon, men vi är beredda att försvara vårt land, säger Ali Shamkhani vid Irans säkerhetsråd.

Spänt läge
Det politiska och militära läget mellan Iran och USA och dess allierade har blivit allt mera spänt under senare tid. Läget spändes ytterligare genom att USA försöker skapa en internationell samsyn om att Iran ligger bakom förra veckans attacker på två tankerfartyg i Omanbukten, och även ett angrepp mot fyra tankrar utanför Förenade arabemiraten den 12 maj.

Iran förnekar inblandning i händelserna.

Under onsdagen uppgav Irans säkerhetsråd att det inte söker någon militär konfrontation med USA, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA. Samtidigt uppgav president Rohani att Iran inte kommer att förhandla med USA under press.

Foto: TT/AP
Irans president Hassan Rohani talar under en ceremoni på flygplatsen i Teheran den 18 juni.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter