dolda ny logga mindre

Brasiliens president försvarar barnarbete

Brasiliens president försvarar barnarbete

Eraldo Peres/AP/TT Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

Brasilien TT-AFP
Brasiliens president Jair Bolsonaro har väckt vrede genom att flera gånger den gångna veckan uttrycka sig i ordalag där han försvarar barnarbete.

- Jag har arbetat sedan jag var åtta år... och i dag är jag där jag är, sade den högerextreme presidenten.


Uttalandena kom i det direktframträdande den brasilianske presidenten gör varje vecka på Facebook.

- Alltså, när ett barn på åtta eller nio jobbar någonstans, fördömer många människor det som tvångsarbete eller barnarbete, men om det barnet röker kokainpasta är det ingen som säger någonting, sade Bolsonaro och tillade:

- Arbete ger män och kvinnor värdighet alldeles oavsett deras ålder.

Får kritik
Jair Bolsonaro utvecklade temat i fredags vid ett officiellt möte då han berättade att han vid åtta års ålder arbetade med att plantera majs och att plocka bananer, samtidigt som han gick i skolan.

- Och i dag är jag den jag är. Det är inte bara prat, det är sanningen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.
- Han själv är det bästa exemplet för att inte tvinga ett barn att arbeta – för att hindra honom från att växa upp och bli en sådan vuxen (som Bolsonaro) som är fylld av så mycket hat och är så inkompetent, löd vänsterpolitikern Marcelo Freixos kommentar.

Enligt brasiliansk lag är arbete för barn under 16 år förbjudet, dock undantaget lärlingar som ska vara minst 14 år. Men enligt siffror från landets statistikmyndighet arbetar två och halv miljon barn och ungdomar mellan 5 och 17 år i Brasilien.

Tonar ner
I fredags försökte Damares Alves, familje- och jämställdhetsminister med ansvar för frågor som rör mänskliga rättigheter, gjuta olja på vågorna och tona ner sin chefs kontroversiella uttalanden.

- Vår generation har arbetat sedan vi var mycket unga. Jag själv arbetade när jag var mycket ung. Men det innebär inte att vi ska avkriminalisera barnarbete, sade hon.

- Låt oss vara tydliga med att barnarbete är ett brott mot barnets rättigheter, och det är inte något som ska tillåtas.

Det är inte första gången som Brasiliens president uttrycker sig kontroversiellt och för många stötande. År 2011 sade han i en intervju med Playboy att han hellre skulle se sin son död i en trafikolycka än att höra från honom att han var homosexuell. Tre år senare, 2014 när Bolsonaro var parlamentsledamot sade han om en kollega att hon inte ens vara värd att våldta eftersom hon var så ful.

Fakta: Jair Bolsonaro
TT
Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men är bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro. Har en bakgrund som militär.

64-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under förra årets valkampanj och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

I centrum för hans valkampanj stod löften om hårda tag mot den utbredda korruptionen och den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, i en ekonomi som haltar betänkligt.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter