dolda ny logga mindre

Stormen Barry närmar sig land

Stormen Barry närmar sig land

Matthew Hinton/AP/TT Invånarna i Louisiana spanar efter stormen Barry.
Matthew Hinton/AP/TT Invånarna i Louisiana spanar efter stormen Barry.

USA TT-Reuters
Invånarna i den amerikanska delstaten Louisiana gör sig redo för ovädret Barry.
Stormen kommer närmare för varje timme som går och beräknas ha nått orkanstyrka när den når land.


Tidigt under lördagsmorgonen, lokal tid, beräknas stormen nå Louisianas fastland.

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att Barry kommer att ha nått orkanstyrka när den når delstaten.

Vindhastigheten i kombination med kraftiga regn ökar risken för att vatten ska nå över staden New Orleans skyddsvallar och orsaka stora översvämningar. Även Mississippi och Texas riskerar att drabbas av skyfall.

På grund av sitt geografiska läge vid Mississippifloden är New Orleans känsligt för översvämningar, även om skyddet kring staden förstärktes efter orkanen Katrina 2005.

Inför ovädret har myndigheterna övervakat systemet av skyddsvallar kring Mississippifloden. Vattennivåerna ligger redan sedan tidigare på höga nivåer, då det har regnat kraftigt under flera månader.
Invånarna i New Orleans har ombetts att stanna inomhus sedan i går kväll, lokal tid. De har också uppmanats att köpa på sig förnödenheter och in i det sista har människor skyndat sig till de lokala matbutikerna för att bunkra mat och vatten. Många har också valt att lämna staden.

Fakta: Orkaner
TT
Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.
I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.
Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.
När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.
Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-stormar blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.
Källa: SMHI, Royal meteorological society

Etiketter: storm barry louisiana

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter