dolda ny logga mindre

Sex- och korruptionsskandalen briserade live

Sex- och korruptions-skandalen briserade live

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT Belgiske högerextrema politikern Filip Dewinter har blivit tillförordnad talman i det flamländska parlamentet sedan talmannen Kris Van Dijck avgått efter en skandal. Arkivbild.
Geert Vanden Wijngaert/AP/TT Belgiske högerextrema politikern Filip Dewinter har blivit tillförordnad talman i det flamländska parlamentet sedan talmannen Kris Van Dijck avgått efter en skandal. Arkivbild.

Belgien TT
Det flamländska parlamentets nye talman Kris Van Dijck körde rattfull och krockade.
En vecka senare bad han om ursäkt i ett direktsänt tal. Då, i realtid, briserade en ännu större skandal: han anklagas för att hjälpt sin älskarinna med välfärdsbedrägerier.


Kris Van Dijcks första tal som talman för det flamländska parlamentet, knappt en månad efter att han tillträtt, blev också hans sista.

På torsdagen den 11 juli, den flamländska nationaldagen, mitt under Van Dijcks högtidliga tal inför en rad ledande politiker, publicerade tidningen P-magazine ett avslöjande på sin sajt – en nyhet som snabbt spred sig bland åhörarna.

Förnekar brott
Enligt tidningen ska Kris Van Dijck ha hjälpt en prostituerad kvinna som han hade en relation med, att lura till sig olika bidrag.

Kvinnan, som kallar sig "Escort Lynn", rekryterades av ett företag som omedelbart därefter gick i konkurs, varpå kvinnan ansökte om a-kassa och en särskild uppsägningspremie. Van Dijck ska ha kontaktat den dåvarande arbetsmarknadsministern Kris Peeters för att snabba på handläggningen av premien.

Tidningen har på sin sajt publicerat två mejl mellan Van Dijck och kvinnan där de diskuterar saken.

Tre timmar efter publiceringen meddelade talmannen att han avgår. Samtidigt förnekar han att han gjort någonting olagligt.

Körde rattfull
Bara en vecka tidigare hade Van Dijck kraschat in i en skåpbil, med en promillehalt i blodet som var tre gånger högre än den lagliga.
Kris Van Dijck företräder det flamländska separatistpartiet NV-A. Hans avgång innebär att vice talmannen Filip Dewinter från Vlaams Belang, tillfälligt tar över posten som talman. Det är första gången som det högerextrema partiet, som gick kraftigt framåt i regionalvalet i Flandern i Belgien i maj, har den symboliskt viktiga posten.
Sigrid Melchior/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter