dolda ny logga mindre

Kina: Risk för krig om Taiwan hotas

Kina: Risk för krig om Taiwan hotas

Taiwans flagga. /Wikipedia.
Taiwans flagga. /Wikipedia.

Kina TT-Reuters
Kina uppger att landet är redo för krig om Taiwans väg mot självständighet fortsätter, enligt en talesperson vid landets försvarsdepartement.

- Om det finns folk som vågar försöka dela Taiwan från landet, så står Kinas militär redo att gå ut i krig för att kraftfullt slå vakt om nationell självständighet, säger talespersonen Wu Qian på en presskonferens i samband med att det kinesiska försvarsdepartementet presenterade en vitbok.

Kina anklagar i vitboken USA för att underminera den globala stabiliteten genom att utöka sin försvarsbudget och fortsätta stötta Taiwan.

Kina anser att Taiwan är en utbrytarprovins som den asiatiska stormakten har historisk rätt till. Taiwan däremot anser sig vara en egen nation, men har aldrig formellt utropat sin självständighet.

Vidare skriver departementet i boken att frågan har blivit mer akut och att krafter inom Taiwan som arbetar för att landet ska vara fortsatt självständigt är det största hotet mot fred och stabilitet i Taiwansundet.
Bland de högst prioriterade frågorna listar departementet att få bukt med "Taiwans oberoende" och att bekämpa vad det anser är separatistiska krafter i Tibet och Xinjiang.

- Vi måste understryka att försök att göra Taiwan självständigt är en återvändsgränd, säger Wu Qian på presskonferensen.

Förra veckan godkände USA:s utrikesdepartement en möjlig vapenexport till Taiwan till ett värde av 2,2 miljarder dollar.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter