dolda ny logga mindre

Omdiskuterade ryska rör lämnar svensk hamn

Omdiskuterade ryska rör lämnar svensk hamn

Johan Nilsson/TT Två gasledningsrör av den typen som Nord Stream 2 lagrat i Karlshamn. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Två gasledningsrör av den typen som Nord Stream 2 lagrat i Karlshamn. Arkivbild.

Samhälle TT
Beskedet att Karlshamns kommun skulle tillåta lagring av ryska rör till den planerade naturgasledningen Nord Stream 2 i sin hamn väckte uppståndelse ända upp till regeringsnivå år 2017.

Regeringen var kritisk mot planerna, liksom Försvarsmaktens chef ÖB Micael Bydén som uttalade sig kritiskt om att låta det ryska projektet hyra svenska hamnar.

Men lagring blev det – och nu, efter att drygt 50 000 ryska rör passerat hamnen, är lagringstiden slut, rapporterar Sydöstran. I dagarna lämnar sista rörförläggningsbåten Karlshamns hamn.

Den planerade gasledningen som ska gå på Östersjöns botten ska bli totalt 123 mil lång, varav drygt 50 mil är i den svenska ekonomiska zonen.

Bakom Nord Stream 2 står det statliga ryska gasbolaget Gazprom och en rad europeiska energibolag. Projektet har mötts av hård kritik, och misstänksamheten mot Rysslands avsikter har bidragit till att Danmark ännu inte godkänt ledningen.

Fakta: Nord Stream
TT
Gasledningarna på Östersjöns botten är en av flera rutter Ryssland har för att exportera fossil gas i Europa. Men de är kontroversiella av både miljöskäl och politiska anledningar.

Den första Nord Stream, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, invigdes 2011. Den nya Nord Stream 2 är tänkt att gå parallellt med den gamla, och ska utöka kapaciteten så mycket att de hittills så viktiga landledningarna genom Ukraina knappt behövs.

Ledningarna majoritetägs av statliga ryska Gazprom. Även EU-företag som Eon, Gasunie och GDF Suez är delägare.

Etiketter: ryska rör karlshamn

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter