dolda ny logga mindre

Abort kan snart avkriminaliseras i Australien

Abort kan snart avkriminaliseras i Australien

Gustav Sjöholm/TT Abort ska avkriminaliseras i New South Wales, den sista delstaten i landet där det fortfarande är formellt förbjudet.
Gustav Sjöholm/TT Abort ska avkriminaliseras i New South Wales, den sista delstaten i landet där det fortfarande är formellt förbjudet.

Australien TT
Snart kan abort bli lagligt i hela Australien, när den folkrika delstaten New South Wales med Sydney som huvudstad ser över lagstiftningen.

Under lagar som går tillbaka till tidigt 1900-tal kan kvinnor som gör abort och läkare som utför det dömas till uppemot tio års fängelse i New South Wales.

I praktiken är dock abort redan tillåtet och utförs frekvent, eftersom ett tillägg i lagen slår fast att det är okej om en läkare finner det nödvändigt, exempelvis för att rädda en kvinnas liv, eller skydda hennes "fysiska eller mentala" hälsa, där sociala, ekonomiska och medicinska omständigheter får tas i beaktande, skriver Sydney Morning Herald.

Även om det är sällsynt så händer det att förbudet tillämpas, och förra året åtalades en kvinna för att ha tagit ett abortpiller hon köpt på nätet.
Den nya lagstiftningen blickar mot granndelstaterna Victoria och Queensland, som liksom övriga delstater och territorier i Australien tillåter abort.

Delstatsparlamentsledamoten Alex Greenwich säger att förslaget har stöd över partigränserna.

- Det faktum att vi behandlar kvinnors fortplantningsrättigheter som man gjorde på tidigt 1900-tal är djupt oroande. År 2019 är det dags att vi ändrar på det, säger han till tidningen.

Enligt förslaget blir det uttryckligen tillåtet för kvinnor fram till vecka 22 i graviditeten att få göra abort av en legitimerad läkare. Bortom vecka 22 behöver två läkare ge sitt godkännande, men vid nödsituationer ska abort kunna utföras av en läkare utan att den konsulterat en kollega.
Gustav Sjöholm/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter