dolda ny logga mindre

Jordskalv utanför Sundsvall kändes flera mil

Jordskalv utanför Sundsvall kändes flera mil

Wally Santana/AP/TT Ett jordskalv uppmättes sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall. Arkivbild.
Wally Santana/AP/TT Ett jordskalv uppmättes sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall. Arkivbild.

Miljö TT
Ett jordskalv med magnituden 2,4 inträffade sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall, vilket fick boende att larma räddningstjänsten.

Enligt seismologen Björn Lund var detta det tionde skalvet av den här storleken i Sverige i år.

Klockan 23.19 på onsdagskvällen skakade det till i hus och mark i östra Medelpad. Enligt Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) inträffade då ett jordskalv med magnituden 2,4 cirka två mil sydväst om Sundsvall.
Enligt flera vittnesuppgifter till Sundsvalls Tidning kändes skakningarna ordentligt i många hus och räddningstjänsten fick in flera larm om ett högt dån.

Både känns och hör
Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, förklarar att om man bor i närområdet kan man uppleva både skakningar och höra en hög smäll vid en jordbävning.

- Är man lite längre bort låter det mer som en stor lastbil eller ett tåg som passerar. Ännu lite längre bort känner man kanske inte av skakningarna utan det blir mer en mild rörelse i huset, säger han.

- Skalvet inträffade i ett relativt tätbebyggt område vilket påverkade både närliggande Njurunda, Sundsvall och orter flera mil bort, längs med kusten ner i norra Hälsingland. Men hur mycket man känner av skalvet beror också på underlaget, säger Björn Lund.

- Det beror mycket på hur man bor, om husen är byggda på mjuka eller hårda material. Bor man i ett lerområde som i en älvdal till exempel skakar det mycket mer än om man bor på ett hårt berg.

Redan tio skalv
I snitt sker det fem jordskalv per år i Sverige av den här storleken. Men hittills i år har det redan skett tio.

- Det här den tionde tvåan som inträffat i år – som är större än två alltså, säger Björn Lund, och understryker att antalet fem är ett medelvärde och att det kanske kan bli ännu fler i år.

Man brukar säga att det sker omkring tio skalv mellan magnituderna två och tre.
Johanna Engman/TT

Etiketter: sundsvall jordskalv

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter