dolda ny logga mindre

Saudiarabien ger kvinnor lite mer frihet

Saudiarabien ger kvinnor lite mer frihet

Saudiska studenter. Arkivbild. REUTERS/Faisal Al Nasser.

Saudiarabien TT-Reuters-AFP
Ultrakonservativa Saudiarabien släpper något på de hårda restriktionerna som gäller för kvinnor i landet. Bland annat ska vuxna kvinnor få ansöka om pass och resa utan tillstånd av en förmyndare.

Kvinnor får också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn, enligt ett regeringsdekret som publicerats av statliga tidningen Umm al-Qura.

- Om det här införs till fullo så är det ett stort steg mot att låta vuxna saudiska kvinnor ta kontroll över sina egna liv, säger Kristin Diwan, vid Arab Gulf State Institute, till AFP, och tillägger att kvinnor får större rörelsefrihet och självständighet.

Kvinnor har länge behövt tillstånd från en manlig förmyndare, exempelvis make, pappa eller någon annan manlig släkting, för att få gifta sig, förnya sitt pass eller lämna landet, vilket lett till kritik från omvärlden och kvinnorättsaktivister.

Dekreten, som tillkännagavs på fredagen, innebar också reformer på arbetsmarknaden som ska innebära större möjligheter för kvinnor. Bland annat får alla invånare i Saudiarabien rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som anses vara den som i praktiken styr landet, har genomfört flera förändringar som lättat på landets hårt kritiserade regelverk kring kvinnor. Sedan förra året får kvinnor exempelvis gå på fotbollsmatcher och köra bil. Kritiker menar dock att förändringarna främst är kosmetiska.

Fakta: Saudiarabien
TT
Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (släkten Saud).

Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren haft ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.
Omkring 33 miljoner människor bor i landet, varav drygt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.
Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter