dolda ny logga mindre

Barndiarréer minskar med ny klormetod

Barndiarréer minskar med ny klormetod

Mackenzie Knowles-Coursin/AP/TT Smutsigt, bakteriefyllt dricksvatten är ett stort problem i stora delar av världen. Arkivbild.
Mackenzie Knowles-Coursin/AP/TT Smutsigt, bakteriefyllt dricksvatten är ett stort problem i stora delar av världen. Arkivbild.
ForskningTT
En ny metod med automatiskt tillsatt klor i orent dricksvattnet har minskat barndiarréer i Bangladesh med en fjärdedel, visar forskning. Nu expanderas försöken till Kenya.

Att klor kan rena smutsigt dricksvatten är väl känt. En ny, billig och effektiv metod har testats i Bangladesh, där en automatisk dosering har tillförts direkt vid tappstället på flera håll i tätbefolkade områden. Det sker via klortabletter som placerats inne i vattenkranen, vilket ger en låg, men effektiv dos när vattnet passerar, skriver The Lancet.

Försöken har visat att antalet fall av barndiarré minskade med upp till en fjärdedel. Mer forskning behövs för att avgöra metodens effektivitet i större skala och tester ska nu genomföras även i Kenya.

Tidigare forskning har fokuserat mycket på att hushållen själva ska rena sitt vatten, med dåligt resultat. Det har visat sig vara krångligt att dosera kloret korrekt, vilket gett illasmakande vatten och lågt deltagande.

Diarré från förorenat vatten är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i låginkomstländer och över två miljarder människor saknar tillgång till tillräckligt rent dricksvatten, enligt Vetenskapsradion i P1 , som först rapporterade om den nya metoden.
Miranda Sigander/TT
Etiketter: klor vatten barndiarré

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter