dolda ny logga mindre

Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete

Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete

Hossein Salmazadeh/TT Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Hossein Salmazadeh/TT Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Försvar TT
Sverige öppnar för att gå med i ännu ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete – den här gången i den franske presidenten Emmanuel Macrons klubb.

Att ansluta sig till det Parisledda initiativet stärker svensk säkerhet genom att Sverige finns med i fler internationella nätverk, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SR Ekot.

Bara några få länder får vara med i försvarssamarbetet European Intervention Initiative, som startades av Frankrikes president Emmanuel
Macron förra sommaren.

Nu vill Sverige gå med i klubben, och försvarsminister Peter Hultqvist har tagit kontakt med Frankrike, rapporterar Ekot.

Syftet med European Intervention Initiative är att ta eget ansvar för europeisk säkerhet, till exempel vid en kris som terrorism och oroligheter vid EU:s gränser.

- Vi ser det här som en plattform för säkerhetspolitisk dialog och möjligt samarbete när det gäller krissituationer, säger Hultqvist till Ekot.

Sedan tidigare är tio länder med, däribland Tyskland, Storbritannien och grannländerna Danmark och Finland. Försvarsministern hoppas på ett besked om ett svenskt medlemskap i september.

Flera försvarspolitiska samarbeten finns redan inom EU. Sverige är sedan tidigare med i en liknande grupp ledd av Storbritannien, med har nära band till försvarsalliansen Nato.
Beri Zangana/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter