dolda ny logga mindre

Tiotusentals deltog i nya protester i Moskva

Tiotusentals deltog i nya protester i Moskva

Alexander Zemlianichenko/AP/TT Tiotusentals personer samlades till regimkritiska protester i Moskva på lördagen.
Alexander Zemlianichenko/AP/TT Tiotusentals personer samlades till regimkritiska protester i Moskva på lördagen.

RysslandTT-AFP-Reuters
Trots tidigare massgripanden blev uppslutningen stor till lördagens regimkritiska protester i Moskva.
Närmare 180 människor greps, men polisens ingripande beskrivs som mildare än förra helgen, då över tusen personer frihetsberövades.


Enligt en uppskattning från organisationen White Counter var det upp emot 60 000 som slöt upp till lördagseftermiddagens demonstration i centrala Moskva. Polisen angav en betydligt lägre siffra – runt 20 000.
Efter protestmötet rörde sig en grupp på några hundra i huvudsak yngre aktivister mot presidentämbetets administrativa byggnad, som omringats av kravallpolis, rapporterar Reuters. Där greps ett antal personer.

Den oberoende organisationen OVD, som kartlägger gripanden vid demonstrationer, rapporterar att 178 personer har frihetsberövats i Moskva. Även i andra städer anordnades protester och i Sankt Petersburg ska 88 demonstranter ha förts bort av polisen.

"Verkligt stöd"
Demonstranterna i Moskva samlades framför en scen från vilken artister uppträdde och företrädare för oppositionen talade. En av dem var Valerija Gudkova, vars man – oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov – avtjänar ett 30 dagar långt fängelsestraff.

Vi har verkligt stöd från folket och de har bara kriminella i sina valkommissioner, sade Gudkova från scenen och syftade på kommissionens beslut för över två veckor sedan att inte tillåta några oppositionella kandidater i nästa månads lokalval i Moskva.

Tusentals gripna
Över 2 000 regimkritiska demonstranter har gripits sedan protesterna inleddes – flera av dem avsåg att ställa upp i valet.

Några demonstranter, däribland flera universitetsstudenter, utreds av polis och riskerar långa fängelsestraff för "störande av ordning". Minst 15 demonstranter som skadats av polis i samband med protester har i sin tur anmält polisen, skriver ryska The Moscow Times.

Redan innan lördagens demonstrationer inletts kom uppgifter om att aktivisten och juristen Ljubov Sobol gripits. I en video på Twitter syns hur polis tar sig in på hennes kontor. Sobol, som nekats att ställa upp i höstens lokalval, greps även tillfälligt i samband med förra veckans protester.

Fick tillstånd
Lördagens demonstration hade till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgade för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt hade den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera fredligt även efter det att tillståndet löpt ut.

Moskvas polis hade meddelat att osanktionerade protester skulle "avbrytas omedelbart".

Förutom massgripanden har Kreml försökt slå ned på oppositionen genom att attackera Navalnyjs antikorruptionsorganisation. Tidigare i veckan genomfördes en husrannsakan på organisationens kontor efter anklagelser om att den ska ha tagit emot tvättade pengar.
"Det här är det mest aggressiva försöket att tysta oss hittills", skriver Navalnyj om tilltaget i ett blogginlägg.

Fakta: Protesterna i Moskva
TT
Den 14 juli 2019 nekade Moskvas valkommission flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september. Till skillnad från de flesta Kremlvänliga politiker så måste oppositionella samla ihop runt 5 000 underskrifter för att få kandidera. Moskva styrs i dag av det nationellt styrande partiet, Enade Ryssland.
Valkommissionens motivering till att diskvalificera de oppositionella kandidaterna är att en för hög andel av underskrifterna varit "ogiltiga". De avvisade kandidaterna anklagar å sin sida valkommissionen för att gå regeringens ärenden.

Strax före marschen den 20 juli greps oppositionsledaren, juristen och aktivisten Aleksej Navalnyj. Han drabbades sedan av ett hälsotillstånd som officiellt beskrevs som en allergisk chock, medan Navalnyjs personliga läkare uppgav att det kan ha rört sig om en förgiftning av en "okänd kemisk substans".

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter