dolda ny logga mindre

Över 60 döda i explosion på bröllopsfest

Över 60 döda i explosion på bröllopsfest

Rafiq Maqbool/AP/TT Lokalen där dådet på bröllopsfesten inträffade.

Afghanistan TT-AFP-Reuters
Minst 63 personer har dödats och över 180 skadats i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul.
Våldet fortsätter i det sargade landet, trots pågående fredssamtal.
Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger inrikesdepartementets talesperson Nasrat Rahimi.


Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan och explosionen på lördagen ägde rum i männens avdelning. Många shiiter bor i det drabbade området.

- Alla sprang ut och skrek och grät, säger bröllopsgästen Mohammad Farhag, som befann sig inne i kvinnornas del av festlokalen när explosionen inträffade.

I ungefär 20 minuter var lokalen fylld av rök. Nästan alla inne i männens avdelning är antingen döda eller skadade, fortsätter han.

Många gäster
Två timmar efter explosionen höll man fortfarande på att bära ut döda från lokalen.

Den sunnimuslimska talibanrörelsen, som utförde ett liknande sprängdåd mot ett bröllop för tio dagar sedan, har hittills förnekat inblandning i attacken. Presidenten Ashraf Ghani säger dock att talibanerna inte kan frånsäga sig ansvar för dådet.

Bröllop i Afghanistan har ofta hundratals och ibland tusentals gäster. Och just bröllop har upprepade gånger attackerats då säkerheten vid dessa tillställningar många gånger är bristande.

Fortsatt våldsamt
Även den sunnimuslimska terrorrörelsen IS har upprepade gånger attackerat shiamuslimer i Afghanistan och Pakistan under senare år.
Det senaste dådet sker samtidigt som förhandlingarna om fred i Afghanistan har gått in i ett alltmer intensivt skede. Mot försäkringar från talibanerna om att inte härbärgera terrorister i landet förväntas USA dra tillbaka sina 14 000 soldater. Samtidigt som många afghaner vill se ett slut på kriget fruktar man att talibanrörelsen kan få förnyad kraft i och med ett fredsavtal.

Våldet har hela tiden fortsatt under fredsförhandlingarna. På söndagen dödades ytterligare elva civila när en vägbomb exploderade i provinsen Balkh i norr.

Fakta: Afghanistan
TT
Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordådet den 11 september 2001 började USA bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Den sittande regeringen är korrumperad och beroende av västmakternas stöd.
Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter