dolda ny logga mindre

Avvisat migrantskepp vägrar lämna Italien

Avvisat migrantskepp vägrar lämna Italien

Salvatore Cavalli/AP/TT Räddningsfartyget Open Arms utanför den italienska ön Lampedusa.
Salvatore Cavalli/AP/TT Räddningsfartyget Open Arms utanför den italienska ön Lampedusa.

Medelhavet TT-AFP-Reuters
Åtta migranter från räddningsfartyget Open Arms har fått lämna fartyget och förts till ön Lampedusa för medicinsk undersökning. För övriga drygt hundra migranter ombord är läget fortsatt oförändrat, de nekas att gå i land av regeringen i Rom.

Open Arms har fått erbjudande av Spanien om att få lägga till på Mallorca, vilket fartygets befäl tackat nej till, då det enligt organisationen som driver fartyget råder ett "extremt humanitärt nödläge" ombord. Fartyget ligger för ankar utanför Lampedusa, vägrar lämna italienskt vatten och föreslår i stället att den italienska kustbevakningen ska föra flyktingarna till Spanien.

Sex EU-länder har erbjudit sig att ta emot migranterna från Open Arms, men trots det vägrar Italien ändra sin inställning och Spanien kritiserar nu landet för behandlingen av räddningsfartyget.

Det Matteo Salvini gör avseende Open Arms är en skam för mänskligheten, säger Spaniens försvarsminister Margarita Robles enligt nyhetsbyrån AFP, och anklagar Italiens inrikesminister för att riskera liv för att vinna politiska poänger inför ett eventuellt nyval.

Det råder oklarheter kring exakt hur många migranter som befinner sig ombord, men två siffror som tidigare nämnts är 107 och 134. De plockades upp utanför Libyens kust för 18 dagar sedan, men Salvini har hårdnackat vägrat låta räddningsbåtar med migranter gå in i landets hamnar.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av åklagare för sin hantering av fallet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter