dolda ny logga mindre

Vårdanställda anklagas efter orkandödsfall

Vårdanställda anklagas efter orkandödsfall

Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel/AP/TT Förödelse efter orkanen Irmas framfart i Florida 2017. Arkivbild.
Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel/AP/TT Förödelse efter orkanen Irmas framfart i Florida 2017. Arkivbild.

USA TT-Reuters
Fyra vårdhemsanställda i Florida i USA anklagas för brott i samband med att tolv äldre personer avled efter orkanen Irma 2017. De boende på hemmet utsattes för tryckande värme med knapp eller ingen luftkonditionering alls.

Bland de misstänkta finns en chef och den ansvariga sjuksköterskan vid vårdboendet. Även två sjuksköterskor misstänks. Under måndagen väntas de fyra överlämna sig till polisen.

Många upprördes efter dödsfallen vid äldreboendet då man såg det som en katastrof som hade gått att förebygga. Den belyste också sårbarheten hos Floridas stora andel åldrade befolkning under omfattande och långvariga strömavbrott över delstaten i samband med orkanen Irma.

Vi tror att alla bevis kommer att visa att personalen vid Rehabilitation Center i Hollywood Hills var engagerade vårdgivare och att de gjorde allt i sin makt under katastrofförhållanden efter orkanen, säger försvarsadvokaten David Frankel.

Det verkliga brottet är att delstaten försöker skylla på osjälviska vårdgivare, säger en av sjuksköterskornas juridiska ombud Hilham Soffan.

Dödsfallen vid vårdhemmet i Florida har utretts som brott sedan de rapporterades direkt efter orkanens framfart 2017. Totalt omkom över 80 personer i USA och Karibien i samband med orkanen Irma i september 2017.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter