dolda ny logga mindre

Demoskop: SD tar röster från S

Demoskop: SD tar röster från S

Johan Nilsson/TT Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid partiets sommarfestival i Sölvesborg i augusti. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid partiets sommarfestival i Sölvesborg i augusti. Arkivbild.

Politik TT
Sverigedemokraterna får sitt högsta stöd hittills i en mätning från Expressen /Demoskop och är med 21,4 procent klart näst största parti. Samtidigt dyker Socialdemokraterna till 24 procent.

Sedan förra månadens mätning har både SD och M ökat med 1,8 procentenheter och S minskat med 1,9. Noteras bör dock att inga förändringar sedan den tidigare mätningen är statistiskt säkerställda.

Socialdemokraterna är det parti som har tappat mest sedan valet förra året. Huvudorsaken är förluster till Sverigedemokraterna och utvecklingen den senaste månaden talar för att pressen på

- Socialdemokraterna kan tillta, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Mätningen är gjord den 27 augusti–3 september. Perioden har präglats av de uppmärksammade dödsskjutningarna i Malmö och Stockholm och debatten om gängvåldet.

På Expressens uppdrag intervjuade Demoskop 1 611 personer om hur de skulle rösta i ett riksdagsval.

Fakta: Opinionsundersökningen
TT
Partiernas resultat i septembermätningen av Expressen/Demoskop i procent. Förändringen i procentenheter jämfört med förra månadens mätning inom parantes. Inga statistiskt säkerställda förändringar från föregående månad.
Socialdemokraterna: 24,0 (-1,9)
Sverigedemokraterna: 21,4 (+1,8)
Moderaterna: 19,4 (+1,8)
Vänsterpartiet: 8,8 (+0,9)
Centerpartiet: 8,4 (-0,9)
Kristdemokraterna: 6,5 (-1,5)
Miljöpartiet: 4,9 (-0,4)
Liberalerna: 4,6 (+0,5)
Övriga: 1,8 (-0,4)
Källa: Expressen/Demoskop

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter