dolda ny logga mindre

Trump planerade hemligt talibanmöte i USA

Trump planerade hemligt talibanmöte i USA

Jacquelyn Martin/AP/TT Donald Trump skulle ha åkt till Camp David i Maryland för att fredsförhandla med talibanerna på söndagen. Men nu blir det inget av det.
Jacquelyn Martin/AP/TT Donald Trump skulle ha åkt till Camp David i Maryland för att fredsförhandla med talibanerna på söndagen. Men nu blir det inget av det.

Afghanistan TT
I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamtal.

Trump avslöjar turerna i en serie av inlägg på Twitter under natten till söndagen svensk tid.

"Utan att nästan någon kände till det så skulle de viktigaste talibanledarna och, separat, Afghanistans president i hemlighet ha träffat mig på Camp David på söndagen", skriver han. "De var på väg till USA i kväll", tillägger han, syftande på lördag kväll lokal tid.

Sensationellt avslöjande
Presidenten fortsätter med att beskriva hur mötet nu är stoppat och de fredssamtal som länge pågått på lägre nivå avblåsta. Anledningen är den attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, uppger Trump. "Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamtal, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsfullt avtal ändå", skriver han.

Trots att de planerade samtalen ställs in hyllar den afghanska regeringen Donald Trump. I ett uttalande från president Ashraf Ghani prisar han sina allierades uppriktiga försök och försäkrar samtidigt att man kommer att "arbeta tillsammans med USA och andra allierade för att nå en varaktig fred", skriver nyhetsbyrån AFP.

Avslöjandet beskrivs i amerikanska medier som sensationellt. Talibanerna har varit USA:s ärkefiender åtminstone sedan de skyddade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin efter 11 september-dåden 2001, och offentligt har det aldrig varit ens i närheten av aktuellt att någon president i USA personligen skulle sätta sig ned vid samma bord.

Tillbakadragande av trupper
Bara att USA:s sändebud Zalmay Khalilzad fört förhandlingar med talibanledare i Qatars huvudstad Doha har väckt kritik för att det ger den hårdfört islamistiska rörelsen ett officiellt erkännande. Talibanernas brutala styre i Afghanistan störtades ju av USA-ledda styrkor 2001. Så formellt har de nu inget med landets ledning att göra, även om de i praktiken fortfarande kontrollerar stora delar av landet.

Den uttryckliga målsättningen med USA:s samtal med talibanerna har varit att ett avtal skulle nås före den 1 september. En överenskommelse skulle innebära ett tillbakadragande av 14 000 amerikanska soldater, men också flera eftergifter för talibanerna. Bland annat har USA krävt att talibanrörelsen inte låter terrororganisationer som al-Qaida få fäste i Afghanistan.

Slut på samtalen?
Om samtalen till slut bär frukt skulle det innebära en viktig seger för Donald Trump, som lovat att USA ska lämna Afghanistan. Men efter hans besked verkar utsikterna för ett avtal ha försämrats. I värsta fall kan det innebära att samtalen avbryts helt och hållet, skriver The New York Times. Tidningen har talat med flera personer med kännedom om förhandlingarna som tror att det kommer bli svårt att återuppta några samtal igen.

Trumps avslöjande kan även få mer kortsiktiga konsekvenser i Afghanistan där presidentval hålls om tre veckor. President Ashraf Ghani, som ställer upp för omval, har i valrörelsen ställt sig kritisk till USA:s kontakter med talibanerna. Frågan är hur hans position påverkas av att Trump nu gått ut med att han i hemlighet själv skulle ha varit med vid helgens möte.
Henrik Samuelsson/TT
Julius Bengtsson/TT

Fakta: Fredssamtal i Afghanistan
TT
De senaste åren har parterna i krigets Afghanistan försökt ta flera steg mot fred. För fyra år sedan prövade president Ashraf Ghani att blidka talibanrörelsen genom att erkänna den som ett politiskt parti, ett erbjudande som avfärdades.

Tre år senare återupprepade han samma erbjudande och föreslog ett eldupphör inför högtiden id al-fitr. Talibanerna avfärdade återigen Ghanis trevare, men valde i stället att utlysa ett eget eldupphör som varade i tre dagar – de första utan våldsamheter sedan 2001.

Sedan september 2018 har USA via sitt specielle sändebud Zalmay Khalilzad fört samtal med talibanrörelsen. I förhandlingarna har ett tillbakadragande av amerikanska trupper villkorats mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan. I januari i år kom uppgifter om att ett ramavtal i princip var klart och sedan dess har tecknen på ett nära förestående avtal avlöst varandra.
Källa: AFP med flera

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter